MENU
klinika

Efektet shëndetësore

Cigaret elektronike, a janë më të sigurta se ato të duhanit?

12.04.2019 - 16:54

Cigaret elektronike (e-cigaret) janë pajisje me bateri që njerëzit përdorin për të ngrohur lëngun në një avull që mund të thithet.

Avulli i thithur mund të përmbajë nikotinë (droga Addictive në duhan), shije , dhe toksina, duke përfshirë ato që shkaktojnë kancer.

Qeveria kontrollon e-cigaret si produkte duhani. Kjo do të thotë që ju duhet të jeni të paktën 18 vjec për ti blerë ato . Pavarësisht nga kjo, cigaret elektronike janë më të popullarizuara në mesin e adoleshentëve çdo formë tjetër e duhanit. Në vitin 2017, rreth 1 në 5 nxënës në klasë të dymbëdhjetë raportoi nikotinë “vaping” ( nikotinë e marrë nga e-cigaret).

Të rinjtë që përdorin nikotinë janë në rrezik të efekteve afatgjata të shëndetit.

Nikotina ndikon në zhvillimin e sistemit të funksionimit të trurit dhe qarqeve të tij që kontrollojnë vëmendjen dhe të mësuarit. Përdorimi i vazhdueshëm i nikotinës mund të çojë në varësi dhe të rrisë rrezikun për varësi të barnave të tjera.

Disa njerëz besojnë se e-cigaret mund t’i ndihmojnë ata të lënë duhanin.

Studiuesit po testojnë nëse kjo mund të jetë e vërtetë. Megjithatë, arna e nikotinës , një manikotë që ngjitet në krah, dhe shumë ndihma të tjera të aprovuara janë në dispozicion tani për të ndihmuar njerëzit të lënë duhanin.

Si e ndikojnë cigaret elektronike në tru?

Nikotina në e-cigaret absorbohet lehtë nga mushkëritë në gjak, kur një person përdor një cigare elektronike. Me të hyrë në gjak, nikotina stimulon gjëndrat e veshkave për lirimin e epinefrinës së hormoneve (adrenalin). Epinefrina stimulon sistemin nervor qendror dhe rrit presionin e gjakut, frymëmarrjen dhe shkallën e zemrës. Ashtu si me shumicën e substancave problematike, nikotina aktivizon qarqet komanduese të trurit dhe gjithashtu rrit nivelet e një lajmëtari kimik në tru të quajtur dopamine, i cili përforcon sjelljet komanduese.

Kënaqësia e shkaktuar nga ndërveprimi i nikotinës me qarkun e komandimit, i motivon disa njerëz të përdorin nikotin përsëri dhe përsëri, pavarësisht rreziqeve për shëndetin dhe mirëqenien e tyre.

Cilat janë efektet shëndetësore të cigareve elektronike? A janë më të sigurt se cigaret e duhanit?

Disa studime sugjerojnë se e-cigaret mund të jenë më pak të dëmshme se cigaret e duhanit kur njerëzit që rregullisht tymojnë kalojnë tek ato si një zëvendësim i plotë. Por nikotina në çdo formë është një drogë shumë e varur.

Hulumtimet sugjerojnë se ajo mund të ndikojë edhe sistemin e komandimit të trurit, duke rritur rrezikun e varësisë nga droga të tjera.

cigaret dhe shqiptaret-konica.al

Gjithashtu, përdorimi i e-cigareve ekspozon mushkëritë në një shumëllojshmëri të kimikateve, duke përfshirë edhe lëngjet që i shtohen dhe kimikate të tjera të prodhuara gjatë procesit të ngrohjes dhe avullimit.

Një studim i disa produkteve të cigareve ,tregon se avulli përmban kancerogjene të njohur dhe kimikate toksike, si dhe nanopartikalet potencialisht toksike metalike nga vet pajisja. Studimi tregoi se e-cigaret përfshijnë nivele të larta të nikelit dhe kromit, të cilat mund të vijnë nga bobinat e ngrohjes së nikelit të pajisjes avulluese.

E –cigaret gjithashtu mund të përmbajnë nivele të ulëta të kadmiumit, një metal toksik që gjendet gjithashtu në tymin e cigareve që mund të shkaktojë probleme dhe sëmundje të frymëmarrjes.

Më shumë hulumtime nevojiten për pasojat shëndetësore të ekspozimit të vazhdueshëm ndaj këtyre kimikateve.