MENU
klinika

Ndiqni këshillat për t'i mbrojtur

Njerëzit me diabet kanë më shumë probleme me dhëmbët!

28.04.2019 - 15:01

Është e rëndësishme të kujdeseni mirë për dhëmbët kur keni diabet.

Lajm i mirë është mund të marrësh hapa për të mbajtur dhëmbët të shëndetshëm.

Ndiqni këshillat më poshtë për të mbajtur dhëmbët të shëndoshë:

Bëni kontroll dentar të paktën një herë në vit, dhe më shpesh në qoftë se dentisti thotë se keni nevojë.

Dentist do të shpjegojë se si diabeti ndikon tek dhëmbët dhe mishrat e tyre.

Kontrolloni për probleme, të tilla si dëmtimet ose gurëzat.

Sëmundje të tjera:

Trajoni çdo problem që keni me dhëmbët ose mishrat e dhëmbëve.

Punoni me dentistin për të krijuar një plan shëndetësor për dhëmbët tuaj.

Pyetni mënyrën më të mirë për t’u kujdesur për dhëmbët në në shtëpi, sa shpesh duhet të bëni një vizitë dentare , çfarë duhet të bëni nëse filloni të keni problem me dhëmbët ose mishrat e dhëmbëve.

Si mund të dëmtojë diabeti dhëmbët?

Diabeti është i lidhur me sëmundjen e mishit të dhëmbëve, e njohur edhe si sëmundja periodontale.

Sëmundja periodontale mund të çojë në humbjen e dhëmbëve.

Trajtimi i sëmundjes tek njerëzit me diabeti i tipit 2 mund të ulë sheqerin në gjak me kalimin e kohës.

kolana e librave

Trajtimi i sëmundjes periodontale mund të ulë nivelin dhe shanset për të pasur probleme të tjera të lidhura me diabetin , të tilla si sëmundjet e zemrës dhe të veshkave.

Sëmundja mund të rrisë rrezikun e diabetit të tipit 2.

Kujdesuni për dhëmbët në shtëpi.

Lajini me një furçë dhëmbësh të butë të paktën dy herë në ditë, duke përdorur pastë dhëmbësh fluori.

Shplajini 2 herë në ditë.

Vizito një dentist nëse mendon se ke sëmundje të mishit të dhëmbëve.

Limitoni ushqimet dhe pijet që janë të larta në sheqer.

Cilat janë shenjat e sëmundjes periodontale?

Mishra të kuqe, të fryrë ose gjakderdhje.

Mishrat të tërhequr larg dhëmbëve.

Sëmundje në mishrat e dhëmbëve.

Dhëmbë të lirshëm ose ndryshim në pozicionin e kafshimit ose të dhëmbit.

Fryma e keqe.

Kërkojini mjekut t’ju ndihmojë të vendosni dhe të arrini qëllime për të menaxhuar sheqerin në gjak, presionin e gjakut, dhe kolesterolit – gjithashtu të njohura si ABC-të e diabetit.