MENU
klinika

Mësoni sëmundjet që mund të keni!

Njerëzit me sëmundje të zorrëve kanë sëmundje kronike

26.04.2019 - 17:24

Të rriturit me sëmundje të zorrëve inflamatore (IBD) kanë më shumë gjasa të kenë sëmundje të tjera kronike sesa të rriturit pa IBD.

Mësoni se çfarë sëmundjesh kronike të rriturit me IBD kanë më shumë gjasa të kenë.

Çfarë është IBD?

Shumë njerëz janë diagnostikuar me sëmundje inflamatore të zorrëve (IBD), që përfshin sëmundjen e Crohn dhe kolit ulcerative. IBD është një term i gjerë që tregon inflamimin kronik të traktit gastrointestinal.

kancer ne zorren e trashe-konica.al

Kushtet Kronike ndër tek rriturit me IBD:

Gjetjet e reja nga një studimet e bëra në SHBA duke përdorur të dhënat nga Anketimi Kombëtar i Intervistës Shëndetësore 2015 dhe 2016 tregojnë se të rriturit me IBD kanë më shumë gjasa të kenë kushte të tjera kronike sesa ata pa IBD.

-Pothuajse të gjitha kushtet kronike të përfshira në studim ishin më të zakonshme tek të rriturit me IBD se sa tek të rriturit pa IBD.

-Diabeti ishte kushti i vetëm kronik që nuk ishte shumë i ndryshëm në mes të këtyre dy grupeve.

-Sëmundja inflamatore e zorrëve përfshin inflamimin e traktit gastrointestinal.

Për shkak se shumë kushte kronike janë më të zakonshme tek të rriturit me IBD, menaxhimi i sëmundjeve mund të përfshijë kujdes klinik nga disa lloje të ndryshëm mjekësh.

Për pacientët: Bisedoni me mjekun për shqetësimet tuaja shëndetësore dhe për mirëqenien e përgjithshme.

Për mjekët : Të rriturit me IBD mund të kenë nevojë për kujdes nga disa lloje mjekësh. Gjithashtu, jini të vetëdijshëm se disa sjellje të rrezikut për shëndetin (p.sh., duke fjetur më pak se 7 orë në ditë) janë më të zakonshme tek të rriturit me IBD.

probleme me zorren e trashe-konica.al

Cilat janë simptomat e IBD?

Disa simptoma të zakonshme janë:

-Diarre të vazhdueshme

-Dhimbje barku

-Jashtëqitje të përgjakshme

-Humbje peshe

-Lodhje

Çka e shkakton IBD?

Shkaku i saktë i IBD është i panjohur, por IBD është rezultat i një sistemi imunitar të dëmtuar. Një sistem imunitar që funksionon siç duhet sulmon organizma të huaj, të tillë si viruset dhe bakteret, për të mbrojtur trupin. Në IBD, sistemi imunitar i përgjigjet gabimisht shkaktarëve të mjedisit, gjë që shkakton inflamimin e traktit gastrointestinal. Ka gjithashtu një komponent gjenetik – dikush me një histori familjare të IBD ka më shumë gjasa të zhvillojë këtë përgjigje të papërshtatshme imune.

Si diagnostikohet IBD?

IBD diagnostikohet duke përdorur një kombinim të endoskopisë (për sëmundjen e Crohn-it) ose colonoscopy (për kolit ulcerative) dhe studime të imazhit, të tilla si radiografi kontrast, imazhe rezonancë magnetike (MRI), ose tomografi kompjuterike (CT). Mjekët gjithashtu mund të kontrollojnë mostrat e jashtëqitjeve për të siguruar që simptomat të mos shkaktohen nga një infeksion ose të kryejnë teste të gjakut për të ndihmuar në konfirmimin e diagnozës.

probleme me zorren e trashe-konica.al

Si trajtohet IBD?

Disa ilaçe mund të përdoren për trajtimin e IBD: aminosalicilate, kortikosteroide (si prednisone) dhe imunomodulatorët. Disa vaksina për pacientët me IBD janë të rekomanduara për të parandaluar infeksionet. IBD e rëndë mund të kërkojë një operacion për të hequr pjesët e dëmtuara të traktit gastrointestinal, por përparimet në trajtimin me medikamente nënkuptojnë që operacioni është më pak i zakonshëm se sa ishte disa dekada më parë.

Meqenëse sëmundja e Crohn dhe koliti ulcerative prekin pjesë të ndryshme të traktit GI, procedurat kirurgjikale janë të ndryshme për të dyja gjendjet