MENU
klinika

Ngjitës

Norovirus, shkaku kryesor për një helmim ushqimi

22.04.2019 - 17:27

Shumë njerëz sëmuren nga norovirusi çdo vit.

Kjo shkakton vjellje të papritura dhe diarre, dhe përhapet shpejt dhe me lehtësi tek njerëzit e tjerë. Nëse mendoni se keni norovirus, qëndroni të hidratuar dhe kujdesuni që mos ta përhapni.

Norovirusi është shumë ngjitës. Kur jeni i sëmurë me norovirus, mund të derdhni miliarda grimca të virusit gjatë vjelljes. Duhen merr vetëm disa nga këto grimca për ta bërë dikë të sëmurë.

Ju jeni më ngjitës kur keni simptoma të sëmundjes, sidomos të vjella gjatë ditëve të para pas prekjes nga sëmundja e norovirusit.

Sidoqoftë, mund të jeni në gjendje të përhapni norovirusin edhe pas dy javësh ose më shumë pasi të rimëkëmbeni.

Ju mund të përhapni Norovirusin në shumë mënyra:

Nëse jeni të sëmurë me norovirus, mund ta përhapni atë tek njerëzit e tjerë duke pasur kontakt të ngushtë, si psh duke u kujdesur, duke përgatitur ushqim, ose duke ndarë ushqim ose duke ngrënë në të njejtat enë me ta. Ju gjithashtu mund të përhapni norovirusin tek të tjerët duke kontaminuar sipërfaqet.

Nëse jeni të sëmurë me norovirus, mos përgatitni ushqim për të tjerë ndërsa keni simptoma edhe për të paktën 2 ditë pas largimit të tyre.

Pastroni dhe dizinfektoni sipërfaqet.

Pasi të keni vjellë ose keni diarre, menjëherë pastroni të gjithë zonën me dizinfektues.

Sëmundja e Norovirusit shpesh quhet grip nga stomaku ose helmimi me ushqim. Norovirusi është një embrion që mund të shkaktojë helmim me ushqime. Ky është embrioni më i zakonshëm që shkakton sëmundje ushqimore.

Norovirusi dhe gripi mund të kenë disa simptoma, por gripi është një sëmundje e frymëmarrjes e shkaktuar nga virusi i influencës, dhe jo norovirusi.

Simptomat e Norovirusit

Shumica e njerëzve që sëmuren nga norovirusi do të kenë këto simptoma:

-Diarre;

-Të vjella;

-Të përziera;

-Dhimbje stomaku;

Disa njerëz mund të kenë ethe, dhimbje koke ose dhimbje trupore.

Norovirusi mund të jetë më serioz për fëmijët e vegjël, të moshuarit dhe njerëzit me kushte të tjera shëndetësore. Kjo mund të çojë në dehidrim të rëndë, hospitalizim dhe madje edhe vdekje.

Shumica e njerëzve të sëmurë me norovirus bëhen më mirë në 1 deri në 3 ditë.

Norovirus është i zakonshëm

Një person do të preket nga norovirusi rreth 5 herë gjatë jetës së tyre. Njerëzit e të gjitha moshave mund të marrin norovirus.

Ju mund të prekeni nga norovirusi në çdo kohë të vitit, është më e zakonshme nga nëntori deri në prill të ndodhin këto helmime.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


5 viktima në Greqi, 1 në Kosovë

A rrezikon Shqipëria nga Virusi i Nilit?


Ja sëmundja nga e cila rrezikoni…

Çfarë ndodh kur hani shumë karota?

Vendimi i Agjencisë Evropiane të Barnave (EMA)

Miratohet insulina e parë javore e diabetit në botë!

Zbuloni ndikimin që kanë në organizëm

Përse duhet të hani qershi para gjumit?

Kur duhet të kërkoni mdihmë mjekësore?

Çfarë duhet të dini për djegien e stomakut?