MENU
klinika

Testi A1C

Rritet sheqeri në gjak, zbuloni nëse jeni në rrezik!

23.04.2019 - 17:08

Testi A1C – i njohur edhe si test A1C ose HbA1c i hemoglobinës – është një test i thjeshtë i gjakut që mat nivelet mesatare të sheqerit në gjak gjatë 3 muajve të fundit.

Është një nga testet e zakonshme që përdoret për të diagnostikuar prediabetin dhe diabetin dhe është gjithashtu provë kryesore për t’ju ndihmuar ju dhe mjekun të menaxhoni diabetin. Nivelet e larta të A1C janë të lidhura me komplikimet e diabetit, kështu që arritja dhe mbajtja e qëllimit individual të A1C është vërtet me rëndësi nëse keni diabet.

Çfarë bën matja e provës A1C?

Kur sheqeri hyn në qarkullimin e gjakut, ai i lidhet me hemoglobinën , një proteinë në qelizat e kuqe të gjakut. Gjithkush ka pak sheqer të lidhur me hemoglobinën , por njerëzit me nivele më të larta të sheqerit në gjak kanë më shumë. Testi A1C mat përqindjen e qelizave të kuqe të gjakut që kanë hemoglobinë të veshur me sheqer.

analiza-gjaku-konica.al

Kush duhet bërë një test A1C, dhe kur?

Testimi për diabet ose prediabet:

-Bëni një test bazë A1C nëse jeni mbi moshën 45-vjeçare ose nëse jeni nën 45 vjeç, jeni mbipeshë dhe keni një ose më shumë faktorë rreziku për prediabet ose diabetin e tipit 2:

-Nëse rezultati është normal, por ju jeni mbi 45 vjeç, keni faktorë rreziku ose keni pasur ndonjëherë diabet gestacion, përsëritni testin A1C çdo 3 vjet.

-Nëse rezultati tregon se keni prediabet, bisedoni me mjekun rreth marrjes së masave për të përmirësuar shëndetin dhe për të ulur rrezikun për diabetin e tipit 2. Përsëriteni testin A1C sa herë që e rekomandon mjeku, zakonisht çdo 1 deri në 2 vjet.

-Nëse nuk keni simptoma, por rezultati juaj tregon se keni prediabete ose diabet, bëni një test të dytë në ditë të ndryshme për të konfirmuar rezultatin.

-Nëse testi tregon se keni diabet, kërkoni nga mjeku t’ju referojë në edukimin vetë-menaxhues të diabetit dhe në shërbimet mbështetëse, në mënyrë që të mund ta menaxhoni më mirë gjendjen .

Menaxhimi i diabetit:

Nëse keni diabet, bëni një test A1C të paktën dy herë në vit, më shpesh nëse ndryshoni ilacet ose nëse keni kushte të tjera shëndetësore.

Çfarë mund të ndikojë në rezultatin e A1C?

Disa faktorë mund të rrisin ose ulin në mënyrë të gabuar rezultatin e A1C, duke përfshirë:

-Dështimi i veshkave, sëmundja e mëlçisë ose anemia e rëndë.

Një lloj më pak i zakonshëm i hemoglobinës (si anemia ose talasemia).

-Disa ilaçe, duke përfshirë opioidet dhe disa ilaçe HIV.

-Humbja e gjakut apo transfuzionet e gjakut.

-Shtatzënia e hershme ose e vonshme.

Flisni me mjekun nëse ndonjëri prej këtyre faktorëve ndikon tek ju, dhe pyesni nëse keni nevojë për analiza shtesë për të përcaktuar një diagnozë të saktë.