MENU
klinika

Po merrni mjekimet e gabuara!

Të ftohtët dhe gripi, mësoni diferencën mes tyre!

22.04.2019 - 18:45

Dhimbja e fytit dhe hundët e lëngshme janë zakonisht shenjat e para të të ftohtit, pasuar nga kollitja dhe teshtitja.

Shumica e njerëzve shërohen në rreth 7-10 ditë. Ju mund të ndihmoni për të zvogëluar rrezikun e ftohjes: lani duart shpesh, shmangni kontaktin e ngushtë me njerëzit e sëmurë dhe mos prekni fytyrën me duart e palara.

Nuk ka shërim për ftohjen. Për t’u ndjerë më mirë, duhet të bëni shumë pushim dhe të pini shumë lëngje. Barnat e rekomanduara mund të ndihmojnë në lehtësimin e simptomave, por nuk do të bëjnë që ftohja të largohet më shpejt. Gjithmonë lexoni etiketën dhe përdorni medikamente sipas udhëzimeve. Bisedoni me mjekun përpara se të jepni fëmijës ilaçe pa recetë, meqë disa ilaçe përmbajnë përbërës që nuk janë të rekomanduara për fëmijët.

Antibiotikët nuk ndihmojnë të shëroheni nga një ftohje e shkaktuar nga një virus i frymëmarrjes. Ata nuk punojnë kundër viruseve dhe mund ta bëjnë më të vështirë për trupin të luftojë infeksionet e ardhshme bakteriale nëse i merrni ato pa qënë nevoja.

Ju duhet të shkoni menjëherë tek mjeku nëse ju ose fëmija juaj ka një ose më shumë nga këto kushte:

-simptoma që zgjasin më shumë se 10 ditë;

-simptomat që janë të rënda ose të pazakonta;

-nëse fëmija është më i vogël se 3 muajsh dhe ka ethe ose fle shumë gjatë;

Duhet të shkoni patjetër tek mjeku nëse jeni në rrezik të lartë për simptoma të rënda dhe keni simptoma të gripit si ethet, dridhjet dhe dhimbjet e muskujve ose të trupit.

Njerëzit me rrezik të lartë për sëmundje të zemrës përfshijnë fëmijët e vegjël (më të vegjel se 5 vjeç), të rriturit 65 vjeç e lart, gratë shtatzëna dhe personat me sëmundje të caktuara mjekësore, si astma, diabeti dhe sëmundjet e zemrës.

Mjeku mund të përcaktojë nëse ju ose fëmija ka një të ftohtë ose grip dhe mund të rekomandojë trajtim për të ndihmuar me simptomat.

Shkaqet e të ftohtit të përbashkët

Shumë viruse të ndryshme të frymëmarrjes mund të shkaktojnë ftohjen e zakonshme, por rinoviruset janë më të zakonshmet. Rinoviruset gjithashtu mund të shkaktojnë sulme të astmës dhe kanë qenë të lidhura me infeksionet e sinusit dhe veshit. Viruset e tjera që mund të shkaktojnë ftohjet përfshijnë virusin respirator të sinciciteve, viruset e parainfluenzës njerëzore, adenovirusin, koronaviruset e njeriut dhe metapneumovirusin e njeriut.

gripi i shpendeve tek femijet-konica.al

Mësoni diferencën midis të Ftohtit dhe Gripit

Gripi, i cili shkaktohet nga viruset e influencës, gjithashtu përhapet dhe shkakton sëmundje në të njëjtën kohë si ftohja e zakonshme. Për shkak se këto dy sëmundje kanë simptoma të ngjashme, mund të jetë e vështirë (ose edhe e pamundur) të tregohet dallimi midis tyre bazuar vetëm në simptomat.

Tek gripi në përgjithësi simptomat janë më keq se të ftohjes dhe mund të përfshijnë temperaturë apo ethe , të dridhura, kollë, dhimbje fyti, rrufë ose dhimbje të trupit, muskujve, dhimbje koke dhe lodhje.

Shumica e njerëzve marrin te ftohtin në dimër dhe në pranverë, por është e mundur të fitohet në çdo kohë të vitit.

Simptomat zakonisht përfshijnë:

-Dhimbje të fytit;

-Hundë të lëngshme;

-Kollë;

-Teshtima;

-Dhimbje koke;

-Dhimbje të trupit;

Shumica e njerëzve shërohen brenda 7-10 ditëve.

Megjithatë, njerëzit me sistem imunitar të dobësuar, astma, ose kushtet e frymëmarrjes mund të krijojnë sëmundje serioze, siç është bronkit ose pneumonia.