MENU
klinika

Çfarë sugjeron studimi i ri?

Të rritur me depresion? Shumica nuk mund të marrin trajtim!

30.04.2019 - 17:22

Depresioni mund të shkaktojë simptoma të rënda që ndikojnë në ndjenjën, mendimin dhe trajtimin e aktiviteteve të përditshme.

Shumica e të rriturve me depresion nuk mund të marrin trajtim, sugjeron një studim i ri.

Dhe shumë që i nënshtrohen trajtimit mund të mos kenë çrregullime. Këto rezultate nxjerrin në pah nevojën për të ofruar kujdes të duhur dhe të specializuar për depresionin.

Depresioni është një çrregullim serioz dhe i zakonshëm i humorit.

Simptomat përfshijnë:

-ndjenjat e mungesës së shpresës;

-reduktimin e energjisë;

-humbjen e interesit në hobi apo aktivitete;

Depresioni i madh zakonisht trajtohet me ilaçe, psikoterapi ose një kombinim. Megjithatë, disa studime kanë zbuluar se shumë të rritur me depresion nuk marrin trajtim.

Për të mësuar më shumë rreth terapisë së depresionit në mbarë vendin, hulumtuesit analizuan të dhënat nga më shumë se 46,000 të rritur që plotësuan një pyetësor për të shfaqur për depresion. Pjesëmarrësit gjithashtu iu përgjigjën pyetjeve rreth trajtimit të tyre të shqetësimit psikologjik dhe depresionit.

Shkencëtarët zbuluan se rreth 8% e të rriturve shfaqeshin pozitivisht për depresion. Por më shumë se dy të tretat e tyre nuk kishin marrë trajtim gjatë vitit të studimit.

Përveç kësaj, rreth 8% e pjesëmarrësve u trajtuan për depresion. Nga ata që trajtohen, vetëm 30% janë shfaqur pozitiv ndaj depresionit dhe 22% për shqetësime serioze psikologjike. Kështu, u trajtuan shumë njerëz që u shfaqën negative për depresion dhe nuk ishin në gjendje të rëndë.

“Fokusi më i madh klinik është i nevojshëm në ashpërsinë e depresionit për të lidhur kujdesin e depresionit me nevojat e secilit pacient”, thotë udhëheqësi i studimit Dr. Mark Olfson.