MENU
klinika

Mësoni më shumë mbi to!

Dhimbjet e stomakut. Shkaqet dhe simptomat e gastritit

13.05.2019 - 21:13

Veshja e brendshme e stomakut ka një punë të rëndësishme.

Bën acid dhe enzima që ndihmojnë në shpërbërjen  e ushqimit, në mënyrë që të mund të nxjerrni vlerat ushqyese që ju nevojiten. Rreshtimi gjithashtu mbron veten nga dëmtimet e acidit duke sekretuar mukozën. Por ndonjëherë veshja dëmtohet dhe fillon të prodhojë më pak acid, enzima dhe mukus.

Ky lloj i inflamacionit quhet gastrit dhe mund të shkaktojë probleme afatgjata.

Disa njerëz mendojnë se kanë gastrit kur kanë dhimbje ose ndjenjë të pakëndshme në stomak.

Por shumë kushte të tjera mund të shkaktojnë këto simptoma. Gastriti ndonjëherë mund të çojë në dhimbje, të përzjera  dhe vjellje. Por shpesh nuk ka aspak simptoma. Nëse nuk trajtohet, ndonëse disa lloje të gastrit mund të çojnë në ulcerat (plagë në muret e stomakut) ose edhe në kancer të stomakut.

Njerëzit mendonin se gastriti dhe ulçera ishin shkaktuar nga stresi dhe ushqimet me erëza.

Por studimet e hulumtimit tregojnë se bakteret Helicobacter pylori  H.P ,fajësohen shpesh. Zakonisht, këto baktere nuk shkaktojnë simptoma. Në Shtetet e Bashkuara, 20% deri 50% e popullsisë mund të infektohen me H. pylori.

H. pylori grryen mbulesën e brendshme mbrojtëse në stomakun e disa njerëzve dhe shkakton inflamacion.  H. pylori mund të përhapet duke kaluar nga një person në tjetrin ose nëpërmjet ushqimit të ndotur ose ujit.

Infeksionet mund të trajtohen me ilace, të quajtur antibiotikë.

Një lloj gastriti, i quajtur gastriti eroziv, grryen muret e stomakut. Shkaku më i zakonshëm i gastritit eroziv është përdorimi afatgjatë i ilaçeve të quajtura ilace anti-inflamatore jo steroide. Këto përfshijnë aspirina dhe ibuprofeni. Kur ndaloni marrjen e barnave, gjendja zakonisht largohet .Mjekët gjithashtu mund të rekomandojnë reduktimin e dozës ose kalimin në një tjetër klasë të ilaçeve të dhimbjes.

Shkaqet më pak të zakonshme të gastrit përfshijnë disa çrregullime të tretjes (të tilla si sëmundja e Crohn-it) dhe çrregullimet autoimune, në të cilat qelizat imunitare mbrojtëse gabimisht sulmojnë qelizat e shëndetshme në mureve të stomakut.

Simptomat e ulçerave përfshijnë dhimbje midis barkut dhe gjoksit që:

-fillon gjatë  ngrënies ose gjatë natës;

-ndalon shkurtimisht nëse hani ose merrni antacide;

-zgjat disa  minuta deri në disa orë;

-vjen dhe shkon për disa ditë ose javë;

Kontaktoni mjekun menjëherë nëse keni:

-dhimbje të papritur të stomakut që nuk largohet;

-jashtëqitje të zezë apo të përgjakshme;

-të vjellë që është e përgjakshme ose duket si baza e kafesë;

Gastriti mund të diagnostikohet me një endoskop, një tub të hollë me një aparat të vogël në fund, i cili futet përmes gojës ose hundës së pacientit dhe në stomak.

Mjeku do të shikojë veshjen e stomakut dhe gjithashtu mund të heqë disa mostra të indeve për testim. Trajtimi do të varet nga lloji i gastrit që keni.

ekzaminimi i stomakut
ekzaminimi i stomakut

Edhe pse stresi dhe ushqimet me erëza nuk shkaktojnë gastrit dhe ulcerat, ato mund t’i bëjnë simptomat më keq. Qumështi mund të sigurojë lehtësim të shkurtër, por gjithashtu rrit acidin e stomakut, që mund të përkeqësojë simptomat. Mjeku mund të rekomandojë marrjen e antacideve ose barnave të tjera për të reduktuar acidin në stomak.

Bisedoni me një mjek në qoftë se jeni i shqetësuar për dhimbjen e vazhdueshme ose siklet në stomak. Këto simptoma mund të kenë shumë shkaqe.

Mjeku mund të ndihmojë në përcaktimin e kurës  më të mirë të veprimit për ju.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN