MENU
klinika

Sfidat e reja

Heronjtë e panjohur të dhomave operative të Spitalit Rajonal

29.05.2019 - 15:05

Stafi i teknikëve të ripërpunimit të pajisjeve mjekësore (MDR) punojnë prapa skenave, duke siguruar që instrumentet mjekësore të jenë sterile dhe të gatshme dhe të përgatisin dhoma operative me pajisje për shumë operacione që ndodhin çdo ditë.

Ata asgjësojnë, pastrojnë, bashkojnë, testojnë funksionet dhe sterilizojnë instrumentet e ndryshme kirurgjikale dhe mbështesin spitalin në shumë mënyra, duke punuar pak në “errësirë”.

“Do të doja që njerëzit të njihnin më thellë atë që bëjmë”, tha një teknik i MDR që ka punuar për 16 vjet në këtë punë.

“Unë nuk mendoj se njerëzit e kuptojnë atë që bëhët në ripërpunimin e çdo instrumenti të vetëm që përdoret në spital, jo vetëm të instrumenteve (kirurgjikale), por ka pajisje si pompat e ushqimit dhe pajisjet e frymëmarrjes që po pastrojmë dhe ripërpunojmë.”

konkursi per shefat e sherbimit spitalor-konica.al
konkursi per shefat e sherbimit spitalor-konica.al

Riprodhimi i pajisjeve mjekësore është një departament që pjesëtarët e publikut mund të mos dinë shumë.

Por në brendësi të spitalit, ekipi punon shpesh herë duke kërkuar përpara dhe mbrapa në të njëjtën kohë, duke pastruar cdo gjë p pas një dite dhe planifikimin për operacionet e ditës së ardhshme.

Ndërsa merren me instrumentet kirurgjikale një pjesë të madhe të ditës së tyre, teknikët MDR gjithashtu sjellin pacientët në dhomat e operacionit para operacionit ndër detyrat e tyre të tjera.

“Ne kemi një sërë detyrash”, shpjegoi njëra nga mjeket e cila u bashkua me departamentin e MDR në vitin 2007.

“Ne i sjellim pacientët e kontrolluar në sallën e pritjes në sallën e operacionit. Është një shumëllojshmëri shumë e mirë për të pasur një kontakt të pacientit së bashku me rolet tona të tjera”.

Ripërpunimi i instrumenteve mjekësore është një detyrë e ndërlikuar pasi teknikët MDR ndjekin udhëzimet e prodhuesit dhe përdorin një sistem kompjuterik për të sterilizuar siç duhet instrumente dhe pajisje që përdoren në të gjithë spitalin, duke siguruar sigurinë e pacientit në çdo kohë. Teknikët jo vetëm që punojnë me dhomat e operacionit , por ata janë gjithashtu përgjegjës për ripërpunimin e instrumenteve në spitalet më të vogla në rajon dhe punojnë me shërbimet shëndetësore të komunitetit.

Është një punë që vazhdon të ndryshojë çdo ditë, duke sjellë sfida të reja.

“Kjo është padyshim një pjesë interesante e punës. Ne shohim një sërë operacionesh”, tha një punonjëse që nga viti 2006.

“Puna po ndryshon përgjithmonë. Ka gjithmonë raste të reja dhe interesante që vijnë.”