MENU
klinika

Shenjat e marramendjes

Humbje ekuilibri? Kur duhet ta kontrolloni fëmijën tek një mjek!

01.05.2019 - 10:34

Shumica e njerëzve ndjehen të trullosur ndonjëherë.

Fëmijët, ashtu si të rriturit, herë pas here mund të ndjehen të lodhur ose të pasigurt. Por nëse ndjenjat e tilla përsërisin ose ndërhyjnë në jetën e përditshme, kjo mund të jetë një shenjë e një çrregullimi të balancës.

Shumica e problemeve të balancës janë të përkohshme dhe të lehta për tu trajtuar. Por këto probleme mund të sinjalizojnë një kusht më serioz që mund të ketë një ndikim të qëndrueshëm.

Mësoni të njihni shenjat e marramendjes ose problemet e ekuilibrit që duhen kontrolluar nga  një mjek.

Ekspertët kanë dyshuar gjatë se problemet e marramendjes dhe ekuilibrit shpesh neglizhohen dhe nuk trajtohen, por qëllimi i problemit nuk është kuptuar plotësisht.

Kjo është arsyeja pse u mbajt anketa  më e madhe kombëtare deri më sot për të zbuluar informacion në lidhje me këto çrregullime tek  fëmijët.

Studimi përfshinte të dhëna për gati 11,000 fëmijë, të moshave 3 deri në 17 vjeç.

Studiuesit zbuluan se më shumë se një në 20 fëmijë kishin  një problem marramendës ose ekuilibëri, dhe vetëm një e treta e tyre morën trajtim në vitin e kaluar.

Ndjenja e ekuilibrit  është një proces kompleks. Ajo menaxhohet nga sinjale midis trurit, veshëve, syve dhe sensorëve në nyje dhe pjesë të tjera të trupit. Ky sistem i ndërlikuar ndihmon trupin të monitorojë dhe të ruajë pozicionin e tij gjatë lëvizjes gjatë gjithë ditës, dhe  ju as që duhet të mendoni për të. Por nëse ndonjë prej këtyre sinjaleve shumë shqisore shkon keq, kjo mund të dobësojë ndjenjën e ekuilibrit.

Çrregullimet e bilancit mund t’ju bëjnë të lodheni kur ecni. Mund të ngacmojnë  ose bëjnë të biesh kur përpiqesh të qëndrosh. Njerëzit e prekur mund të ndihen sikur vetë ose bota rreth tyre është duke lëvizur – një gjendje e njohur si marramendje. Simptoma të tjera mund të përfshijnë vizion të paqartë, të vjella, diarre, konfuzion dhe ankth.

Shkaqet e zakonshme të problemeve të ekuilibrit tek  fëmijët variojnë nga infeksionet e veshit, dhimbje koke të rënda, dhe medikamente të caktuara për çrregullime më serioze neurologjike, dëmtime të kokës ose qafës dhe kushtet gjenetike.

Çrregullimet e balancimit mund të jenë të vështira për t’u njohur dhe kuptuar. Ata mund të jenë veçanërisht të vështirë për të diagnostikuar tek fëmijët e vegjël. Fëmijët nuk mund të dinë fjalët e duhura për të përshkruar simptomat e tyre. Fëmijët e prekur mund të flasin për një “ndjesi tjerrëse”.

Ata mund të thonë se barku apo koka e tyre ndjehen keq apo të çuditshme. Ata mund të ecin zvarrë ose të duken të ngathët.

“Prindërit që vërejnë marramendje dhe  problem me ekuilbrin  tek  fëmijët e tyre duhet të konsultohen me një mjek  për të përjashtuar një kusht serioz themelor” .

Pediatër i fëmijës ka të ngjarë të bëjë pyetje rreth kur shfaqen së pari simptomat, sa kohë zgjasin, sa shpesh ndodhin dhe cilat ilaçe po merr fëmija. Sytë dhe veshët e fëmijës do të shqyrtohen, dhe dëgjimi dhe balancimi mund të testohen. Ju mund të referoheni tek një specialist, si një otolaringolog – një mjek me ekspertizë në vesh, hundë dhe fyt.

Trajtimi do të varet nga shkaku themelor.

Lajm i mirë është se problemet më të marramendja dhe balancimi tek  fëmijët janë të përkohshme dhe të shërueshme.

Megjithatë, është e rëndësishme të kontrolloni me një mjek të specializuar nëse vërehet ndonjë problem.