Trakti i tretjes është shtëpia e 100 trilionë baktereve.
Të njohur në mënyrë kolektive si mikrobiota të zorrëve, këto baktere ndihmojnë me metabolizmin dhe mbajtjen e një sistemi të shëndetshëm imun. Ndryshimet në këtë komunitet mikrobial mund të shkaktojnë sëmundje kronike.
Një shtresë e trashë e mukusit ndan bakteret e zorrëve nga muri i zorrëve.
Një ekip kërkimor i udhëhequr nga Dr. Andrew T. Gewirtz në Universitetin Shtetëror të Gjeorgjisë hodhën hipotezën nëse kimikatet që pengojnë këtë barrierë të mukusit mund të ndryshojnë mikrobiotën dhe të luajnë një rol në çrregullimet që lidhen me inflamacion, duke përfshirë sëmundjen e zorrëve inflamatore dhe sindromën metabolike.
Përbërësit stimulus i shtohen shumë ushqimeve të përpunuara për të përmirësuar cilësinë dhe për të zgjatur “jetën” e tyre. Kimikisht të ngjashme me detergjentet, ata kanë treguar se ndryshojnë barrierën e mukusit dhe mikrobet që lidhen me të.
Për të përcaktuar nëse këto mund të luajnë një rol në sëmundjet kronike, ekipi ka ushqyer 2 grupe kaviesh më stimulues ushqimor si carboxymethylcellulose ose polysorbate-80, në ujë të pijshëm ose në ushqim.
Kaviet që u ushqyen me stimulues për 12 javë, kanë zhvilluar një inflamacion të zorrëve dhe sindromin metabolik – një grup kushtesh që rrisin rrezikun për diabetin e tipit 2, sëmundjet e zemrës dhe goditjet. Ata janë gjenerizuar gjenetikisht për të qenë më të prirur ndaj inflamacionit dhe ndryshimet e mikrobeve të zorrëve kanë zhvilluar kolit kur ushqehen me stimulues. U vu re që kaviet që konsumonin stimuluesit kishin një përbërje bakteriale të ndryshuar dhe mukozën e hollë të zorrëve, kështu që bakteret ishin më afër qelizave që rrethojnë zorrën e trashë.
Ato gjithashtu kishin shtim në peshë, rritjen e konsumit të ushqimit, rritjen e peshës së yndyrës dhe trajtimin e glukozës, një shenjë e sindromës metabolike.
Kur ekipi ushqeu me stimulues kaviet pa mikrobe (jo të gjenerizuar), të cilët nuk kanë mikrobiota të zorrëve, vunë re se nuk treguan shenja të inflamacionit të zorrëve, hedhjes së mukusit ose sindromës metabolike. Kjo sugjeron që efektet e stimuluesëve kshin më shumë gjasa të shkaktonin ndryshim të baktereve të zorrëve.
Këto rezultate treguan se ndryshimet në mikrobiotën e zorrëve të shkaktuara nga stimuluesit e jashtëm mund të nxisin inflamacionin dhe ndryshimet metabolike.
Grupi tani është duke testuar stimulues shtesë. Ata gjithashtu po hartojnë eksperimente për të shqyrtuar efektet e aditivëve ushqimor tek njerëzit.