MENU
klinika

Lupus Eritematosi Sistemik

Kujdes! Sistemi mbrojtës dëmton edhe indet tuaj veç viruseve

17.05.2019 - 16:20

Çfarë është lupus eritematosi sistemik (lupus)?

Lupus erythematosus sistemik (lupus) ndodh kur sistemi mbrojtës i trupit sulmon qelizat dhe indet e shëndetshme, në vend të viruseve dhe baktereve.

Kjo mund të dëmtojë shumë pjesë të trupit siç janë:

-Nyjet;

-Lëkura;

-Veshkat;

-Zemra;

-Mushkëri;

-Enët e gjakut;

-Truri;

Ju nuk mund të merrni lupusin nga një person tjetër. Nëse keni lupus do të keni periudha të përkeqësimit të sëmundjes dhe periudha të përmirësimit.

Kush merr lupus eritematoz sistemik (lupus)?

Çdokush mund të marrë lupus erythematosus sistemik (lupus), por kjo gjendje më së shpeshti prek gratë.

Cilat janë simptomat e lupus eritematozës sistemike (lupus)?

Simptomat e lupus eritematozës sistemike (lupus) ndryshojnë, dhe ato mund të vijnë dhe të shkojnë vet. Simptomat mund të shkojnë nga të lehta në të rënda. Simptoma të reja mund të shfaqen në çdo kohë.

Disa nga simptomat më të zakonshme të lupusit janë:

-Dhimbje ose ënjtje në nyje;

-Dhimbje të muskujve;

-Ethe pa ndonjë shkak të njohur;

-Skuqjet e lëkurës, më shpesh në fytyrë;

-Dhimbje gjoksi kur merr frymë thellë;

-Rënia e flokëve;

-Gishtërinj të zbehtë ose të purpurt;

-Ndjeshmëria ndaj diellit;

-Ënjtje në këmbë ose rreth syve

-Plagë të gojës;

-Gjëndra të fryra;

-Ndjenja e vazhdueshme e lodhjes;

Simptomat më pak të zakonshme përfshijnë:

-Anemia (një rënie në qelizat e kuqe të gjakut);

-Dhimbje koke;

-Mërzitje;

-Konfuzion;

-Kriza;

Çka shkakton lupus erythematosus sistemik (lupus)?

Askush nuk e di se çfarë shkakton lupus eritematoz sistemik (lupus). Hulumtimet sugjerojnë se gjenet luajnë një rol të rëndësishëm, por vetëm gjenet nuk përcaktojnë se kush merr lupus. Është e mundshme që shumë faktorë të shkaktojnë sëmundjen.

A ka një test për lupus erythematosus (lupus) sistemik?

Nuk ka asnjë provë të vetme për të diagnostikuar lupus eritematoz sistemik (lupus). Mund të duhen muaj apo vite që mjeku të diagnostikojë sëmundjen.

Ai mund të përdorë shumë mjete për të bërë një diagnozë si:

-Historia mjekësore;

-Provë fizike të plotë;

-Mostrat nga gjaku, lëkura ose veshkat për analiza laboratorike;

Si trajtohet lupus eritematoz sistemik (lupus)?

Mjeku do të zhvillojë një plan trajtimi për t’ju përshtatur nevojave tuaja. Ju dhe mjeku duhet ta rishikoni planin shpesh për t’u siguruar që po funksionon. Ju duhet të raportoni simptomat e reja menjëherë, në mënyrë që trajtimi të mund të ndryshohet nëse është e nevojshme.

Trajtimet mund të përfshijnë barnat për:

-Uljen e ënjtjes dhe dhimbjes;

-Parandalimi ose reduktimi i përkeqësimeve;

-Ndihmoni sistemin imunitar;

-Reduktoni ose parandaloni dëmtimin e nyjeve;

-Balanconi hormonet;

-Trajtoni problemet që lidhen me lupus, të tilla si kolesteroli i lartë, presioni i lartë i gjakut ose infeksioni;

Trajtimet alternative mund të përmirësojnë simptomat. Asnjë hulumtim nuk tregon se ky lloj trajtimi funksionon për njerëzit me lupus.

Ju duhet të bisedoni me mjekun rreth trajtimeve alternative.

Një nga frutat më të mirë të stinës së verës

Si duhet ti përdorni manaferrat për rënien nga pesha

Mungesa e hekurit apo sëmundjet kronike?

Ja si të dalloni shkakun e anemisë

Një pjesë e pacientëve ndërpresin medikamentet pa konsultën e mjekëve

Vapa ndikon në shëndetin mendor!