MENU
klinika

Kujdes!

Ky bakter që merret nga kafshët mund tju rrezikojë jetën

29.05.2019 - 15:21

Anthraksi është një sëmundje që merret nga kafshët.

Emri vjen nga fjala greke për qymyr, e cila i referohet ngjyrës së zezë të lezionit të lëkurës. Infeksionet e lëkurës përbëjnë shumicën e formave të sëmundjes.

Antraks ndodh në mbarë botën. Njerëzit që punojnë me kafshë dhe lëkurat e kafshëve (kryesisht të importuara) janë në rrezik, veçanërisht në ato pjesë të botës ku anthraxi është më e zakonshme.

Anthraksi është një sëmundje akute infektive e shkaktuar nga një bakter i quajtur Bacillus anthracis. Bakteret formojnë spore se mund të qëndrojnë të qëndrueshme në tokë për ndoshta qindra vjet. Bakteret mund të infektojnë njerëzit dhe kafshët.

Infeksioni bakterial ose viral-konica.al

Tek njerëzit, antraksi mund të shkaktojë infeksion në tre sisteme të trupit:

-Lëkurë;

-Sistemin tretës;

-Mushkëritë;

  • Simptomat

Infeksionet e lëkurës përbëjnë 95% të të gjitha infeksioneve të antraksit të raportuara në mbarë botën. Sëmundja zakonisht ndodh 1 deri në 7 ditë pas kontaktit me një kafshë të infektuar ose produkt të kafshëve. Një e carë e vogël shfaqet në lëkurë, e cila kthehet në një plagë të hapur me një qendër të zezë.

Në një infeksion digjestiv, simptomat mund të përfshijnë ethe, humbje të oreksit, të vjellave dhe diarre.

Infeksionet e mushkërive janë lloji më serioz i infeksionit. Simptomat përfshijnë ethe dhe dhimbje të fytit pasuar nga vështirësia e frymëmarrjes.

  • Shkaqet

Anthraksi nuk përhapet nga personi në person.

Mund të përhapet në njërën nga këto mënyra:

Nga kafshët e infektuara ose produktet e kafshëve.

Njerëzit mund të infektohen me anthrax të lëkurës duke trajtuar produkte të tilla si lëkurat nga kafshët e infektuara.

Infeksionet e tretjes ndodhin duke ngrënë mish nga kafshët e infektuara.

kolana e librave

Antraksi i mushkërive është raportuar në fabrikat ku njerëzit marrin me frymë spore nga lëkurat e kafshëve të kontaminuara ose leshi.

Anthraksi është më i zakonshmi në bagëti,si delja, dhitë dhe kuajt. Këto kafshë, kur kullosin, gllabërojnë sporet e antraksit që jetojnë në tokë dhe janë sjellë kohët e fundit në sipërfaqe për shkak të temperaturave të ngrohta dhe / ose reshjeve të mëdha. Kafshët gjithashtu mund të infektohen duke ngrënë ushqim të kontaminuar nga antraks. Epidemitë e antraksit në kafshë ndodhin në mbarë botën.

  • Testet dhe Diagnoza

Diagnoza e antraksit mund të bëhet në një sërë mënyrash, duke përfshirë:

-analiza mikroskopike të mostrave;

-kultivimi i mostrave;

-Testimi i PCR;

-Testimi ELISA i antitrupave (Heymann 2008);

  • Trajtimi dhe ilaçet

Infeksionet e antraksit mund të trajtohen me antibiotikë. Konsultohuni menjëherë me mjekun nëse dyshoni se jeni infektuar me anthrax.

  • Parandalimi

Rreziku i infeksionit të antraksit në popullatën e përgjithshme është i ulët. Punëtorët e laboratorëve, individët që punojnë me materiale të kafshëve dhe personeli ushtarak mund të vaksinohen kundër antraksit për të ulur rrezikun e infektimit. Kafshët e fermës në rrezik antraksi duhet gjithashtu të vaksinohen kundër antraksit.

Anthraksi mund të dyshohet në një kafshë që ka vdekur papritur dhe ka shkarkim të përgjakshëm nga hunda, goja ose rektumi. Nëse dyshoni se një kafshë ka vdekur nga antraksi, menjëherë kontaktoni veterinerin. Mos prekni ose lëvizni kufomat. Gjaku nga një kafshë që vdes nga antraksi mund të ekspozojë kafshë të tjera në sëmundje.

Veterinari do t’ju këshillojë në mënyrën më të sigurt për shkatërrimin e kafshës.

Një vaksinë për të mbrojtur kafshët kundër antraksit është në dispozicion.

Njerëzit që punojnë me produktet e kafshëve duhet përdorin vetëm lëkurat që janë importuar dhe përpunuar ligjërisht për të zvogëluar mundësinë e transmetimit të antraksit.

Nëse zhvilloni lezione të lëkurës ose ethe brenda 7 ditëve nga trajtimi i një produkti të kafshëve, kërkoni menjëherë kujdes mjekësor.