MENU
klinika

Rraskapitjet e thella

Lodhje kronike, zbulojeni me një analizë gjaku!

22.05.2019 - 19:14

Sëmundja e encefalomititit ose sindromi i lodhjes kronike (ME / CFS) është një sëmundje komplekse, e dobësuar.

Njerëzit me përvojë ME / CFS përjetojnë të paktën gjashtë muaj rraskapitje të thella dhe qëndrueshmëri jashtëzakonisht të dobët që nuk përmirësohet me pushim.

Simptoma të tjera mund të përfshijnë dhimbje të nyjeve dhe të muskujve, probleme gjumi, nyje limfatike të pranishme, dhimbje të fytit, dhimbje koke, probleme të traktit tretës dhe probleme me të menduarit dhe njohuritë.

Shkaku i kësaj sëmundjeje është i panjohur.

Nganjëherë fillon pasi një person ka simptoma të ngjashme me gripin. Studimet kanë sugjeruar se infeksionet, stresi, ose ndryshimet e sistemit imunitar mund të përfshihen.

analiza-gjaku-konica.al

Një nga karakteristikat kryesore të ME / CFS është që simptomat të përkeqësohen brenda 12 deri në 24 orë pas ushtrimit fizik apo mendor, i cili njihet si dobësi pas ushtrimeve. Kur ushtroni energji mendore ose fizike, qelizat duhet të konsumojnë ATP, një molekulë e vogël që siguron energji për qelizat për të kryer funksionet e tyre. Disa studime kanë gjetur se aftësia për të përdorur ATP mund të dëmtohet tek njerëzit me ME / CFS.

Aktualisht nuk ekzistojnë teste diagnostikuese për ME / CFS.

Për të provuar nëse ata mund të përdorin konsumin e ATP për të identifikuar individë me ME / CFS, një ekip i udhëhequr nga Dr Ron Davis në Universitetin Stanford zhvilloi një teknikë të quajtur një analizë nanoelektronike që mund të matë përgjigjet elektrike të qelizave në kohë reale.

Studiuesit kërkuan qelizat mononukleare të gjakut periferik (PBMCs), një lloj qelize imune që është e lehtë për t’u izoluar nga mostrat e gjakut. Ata krahasuan PBMC-të nga 20 persona me ME / CFS dhe 20 persona me kontrolle të shëndetshme. Ata vendosën qelizat në një mjedis të lartë kripe, i cili krijon një lloj stresi që zakonisht qelizat mund ta përballojnë duke përdorur ATP.

Qelizat e shëndetshme kishin një periudhë ndryshimi elektrik kur u ekspozuan ndaj niveleve të larta të kripës, por shpejt u kthyen në normale. Qelizat nga të gjithë njerëzit me ME / CFS, në të kundërt, treguan ndryshime të mëdha elektrike. Kjo sugjeron që qelizat e shëndetshme ishin në gjendje të përballonin më efektivisht stresin e një mjedisi të lartë me kripë.

Qelizat nga njerëzit më të sëmurë treguan ndryshimet më të mëdha, ndërsa ato nga kontrollet e shëndetshme treguan më të ulëtën.

Këto rezultate sugjerojnë se fuqia e sinjalit të analizës mund të pasqyrojë ashpërsinë e sëmundjes.

Ekipi gjithashtu optimizoi analizën për përdorim potencialin diagnostik duke krahasuar qelizat imune të marra nga plazma e gjakut, gjaku i plotë dhe serumi. Mostrat e plazmës të testuara brenda pesë orëve dhanë rezultatet më të besueshme.

Nuk e dihet saktësisht pse qelizat dhe plazma po veprojnë në këtë mënyrë, por ka prova shkencore se kjo sëmundje nuk është një trillim i mendjes së pacientit. Ne shohim qartë një ndryshim në mënyrën se qelizat imune përpunojnë stresin.

Përveç lejimit të një diagnoze të saktë, kjo analizë mund të përdoret për të testuar sa efektive janë barnat për trajtimin e sëmundjes.

Megjithatë, nevojiten më shumë studime për të konfirmuar këto gjetje dhe për të siguruar që analiza është specifike për ME / CFS para se të mund të përdoret në klinikë.