MENU
klinika

Mospërmbajtja urinare

Pse ndodh humbja e kontrollit mbi fshikëzën zakonisht tek femrat?

16.05.2019 - 18:30

Mospërmbajtja urinare është një humbje e kontrollit të fshikëzës. Ndikon në shumë njerëz.

Është shkaktuar nga problemet me muskujt dhe nervat e përfshirë në mbajtjen dhe lëshimin e urinës. Mospërmbajtja urinare e stresit ndodh kur rrjedhja e urinës vjen pas kollitjes, qeshjes, teshtitjes, ushtrimit ose lëvizjeve të tjera që ushtrojnë presion në fshikëz.

Shtatzënia, lindja dhe menopauza shpesh mund të çojnë në mosmbajtje të urinës.

Çdo vit rreth 260,000 femra zgjedhin të bëjnë një operacion për të trajtuar këtë gjendje. Para operacionit, testet e quajtura studime urodinamike përdoren për të matur se sa mirë fshikëzat, muskujt sfinkter dhe uretra janë duke mbajtur dhe lëshuar urinën. Këto teste të funksionit të fshikëzës mund të shkaktojnë siklet ose dhimbje dhe mund të jenë të kushtueshme.

Gratë mund të jenë në gjendje të kalojnë testin rutinor të funksionit të fshikëzës para operacionit të mosmbajtjes së urinës.

Një studim i ri tregon se rezultatet ishin të ngjashme nëse pacientët kishin test ose vetëm një kontroll para operacionit.

Hulumtuesit studiuan mbi 600 gra me mosmbajtje urinare nga stresi. Para operacionit, të gjitha gratë kishin një kontroll rutinë. Gjysma gjithashtu kishte një test funksioni të fshikëzës.

Një vit pas operacionit, disa parametra treguan se rreth 77% e grave në të dyja grupet kishin arritur sukses në trajtim.

“Rezultatet e studimit tonë argumentojnë kundër testeve rutinë para operative në rastet e mosmbajtjes së urinës për shkakt të stresit apo presionit të ushtruar , pasi që testet nuk ofrojnë përfitime shtesë për suksesin e trajtimit kirurgjik, por janë të shtrenjta, të pakëndshme dhe mund të rezultojnë në komplikime të tilla si infeksionet e traktit urinar”, thotë autori kryesor i studimit, Dr Charles Nager i Universitetit të Kalifornisë, San Diego.