MENU
klinika

Efekti anësor

Sëmundje të zemrës dhe konsumoni mish të kuq?

23.05.2019 - 15:48

Trimetilamin N-oksid (TMAO) është një efekt anësor ushqimor që formohet nga bakteret gjatë tretjes.

Ky sekrecion rrjedh pjesërisht nga lëndët ushqyese që janë të bollshme me mish të kuq. Nivelet e larta të ngopura të yndyrës në mishin e kuq kanë qenë prej kohësh të njohur për të kontribuar në sëmundjen e zemrës. Një numër në rritje i studimeve kanë identifikuar TMAO si një fajtor tjetër i kësaj sëmundje.

Mekanizmat e saktë me të cilat TMAO mund të ndikojë në sëmundjen e zemrës janë komplekse.

Hulumtimet paraprake kanë treguar se TMAO rrit depozitat e kolesterolit në muret e arteries. Studimet gjithashtu sugjerojnë se kimikati ndërvepron me qelizat e gjakut të trombociteve që janë përgjegjës për përgjigjet e koagulimit normal – për të rritur rrezikun për ngjarjet që lidhen me bllokimin, si sulmi në zemër dhe goditja.

Për të hetuar efektet e proteinave dietike në prodhimin e TMAO, një ekip regjistroi 113 burra dhe gra të shëndoshë në një gjykim klinik. Pjesëmarrësve iu dhanë tri dieta për një muaj në mënyrë të rastësishme. Të gjitha ushqimet janë përgatitur për ta, me 25% të kalorive nga proteinat. Proteinat dietetike erdhën nga mishi i kuq, mishi i bardhë ose burimet jo të mishit.

Pas një muaji në këtë dietë, nivelet e TMAO në gjak, ishin tre herë më të larta tek pacientët që përdorën mishin e kuq se sa tëk pjesëmarrësit që kishin dietat e bazuar në mish të bardhë ose burime të proteinave jo të mishit.

Gjysma e pjesëmarrësve u vendosën gjithashtu në versionet e yndyrës së lartë të ngopur të tre dietave. Të gjitha dietat kishin sasi të barabarta të kalorive. Studiuesit zbuluan se yndyra e ngopur nuk kishte efekt shtesë në nivelet e TMAO.

E rëndësishmja, rritjet e TMAO ishin të kthyeshme. Kur pjesëmarrësit ndërprenë dietën e mishit të kuq dhe hëngrën ose mishin e bardhë ose dietën pa mish për një muaj tjetër, nivelet e tyre të TMAO-së uleshin ndjeshëm.

“Ky studim tregon për herë të parë një efekt dramatik, tregon që dieta mund të rregullojë nivelet e TMAO, e cila është gjithnjë e lidhur me sëmundjen e zemrës”.

Këto gjetje përforcojnë rekomandimet e tanishme ushqimore që inkurajojnë të gjitha moshat që të ndjekin një plan shëndetësor të shëndetshëm të zemrës që kufizon mishin e kuq.

Kjo do të thotë që duhet të hahet një shumëllojshmëri ushqimesh, përfshirë më shumë perime, fruta, kokrra, ushqime të qumështit me yndyrë të ulët dhe burime të proteinave me bazë bimore, si fasule dhe bizele.