MENU

Dermatiti atopik, kruarje e lëkurës

Si të kuptoni nëse jeni prekur nga ekzema! Simptomat

17.05.2019 - 16:07

Dermatiti është një sëmundje e lëkurës. Kur një person e ka këtë sëmundje, lëkura fillon të kruhet shumë.

Kruarja çon në skuqje, ënjtje, plasaritje, “lotim” të lëngjeve nga pucrrat e shkuara. Shpesh, lëkura përkeqësohet dhe pastaj përmirësohet ose pastrohet me kalimin e kohës.

Dermatit atopik është lloji më i zakonshëm i ekzemës, një term që përshkruan shumë lloje të problemeve të lëkurës.

Kush merr dermatit atopik?

Dermatit atopik është më i zakonshmi tek foshnjat dhe fëmijët. Por kjo mund të ndodhë me të gjithë. Njerëzit që jetojnë në qytete dhe klimat e thata mund të kenë më shumë gjasa të marrin këtë sëmundje.

ekzema-konica.al
ekzema-konica.al

Ju nuk mund ta “kapni” sëmundjen ose t’ia jepni njerëzve të tjerë.

Cilat janë simptomat e pezmatimeve atopike?

Simptomat më të zakonshme të dermatit atopik janë:

-Lëkura e thatë dhe e kruar;

-Skuqje në fytyrë, brenda bërrylave, prapa gjunjëve, dhe në duart dhe këmbët;

Kruarja e lëkurës mund të shkaktojë:

-Skuqje;

-Ënjtje;

-Plasaritje;

-Rrjedhje;

-Lëkurë e trashë;

Çka e shkakton dermatit atopik?

Askush nuk e di se çfarë shkakton pezmatim atopik të lëkurës. Ndoshta ka kaluar nga prindërit tuaj (gjenetika). Mjedisi gjithashtu mund të shkaktojë simptoma. Stresi mund ta keqësojë gjendjen, por nuk shkakton sëmundjen.

Mjekut mund ti duhet t’ju shoh disa herë për t’ju diagnostikuar. Në disa raste, mjeku i familjes ose pediatri mund t’ju referojë tek një dermatolog (mjek i specializuar në çrregullime të lëkurës) ose allergist (specialist i alergjisë) për vlerësim të mëtejshëm.

Si trajtohet dermatit atopik?

Qëllimet në trajtimin e dermatit atopik janë për të shëruar lëkurën dhe për të parandaluar skuqjet dhe përkeqësimin. Ju duhet të shikoni për ndryshime në lëkurë për të gjetur se cilat trajtime ndihmojnë më së shumti.

ekzema-konica.al
ekzema-konica.al

Trajtimet mund të përfshijnë medikamente si:

-Kremrat e lëkurës ose vajra që kontrollojnë ënjtje dhe kanë reagime alergjike më të ulëta;

-Kortikosteroidet;

-Antibiotikë për të trajtuar infeksionet e shkaktuara nga bakteret;

-Antihistaminet që i bëjnë njerëzit të përgjumur për të ndihmuar në ndalimin e kruarjes gjatë natës;

-Ilace që shtypin sistemin imunitar;

-Terapia e dritës;

-Kujdesi për lëkurën që ndihmon në shërimin e lëkurës dhe mbajtjen e saj të shëndetshme;

-Shmangia e gjërave që shkaktojnë reaksion alergjik;