MENU
klinika

Simptomat

Mund të jeni prekur nga një infeksion i përjetshëm i syve!

21.05.2019 - 16:40

Konjuktiviti i përjetshëm është fryrje afatgjatë (kronike) (inflamacion) e pjesës së jashtëm të syve.

Kjo është për shkak të një reaksioni alergjik.

Shkaqet

Konjuktiviti i përjetshëm ndodh shpesh tek njerëzit me një histori familjare të fortë të alergjive. Këto mund të përfshijnë rinitit alergjik, astmën dhe ekzemën. Kjo është më e zakonshme tek meshkujt dhe më shpesh ndodh gjatë pranverës dhe verës.

Simptomat përfshijnë:

-Djegie e syve;

-Ngacmime në dritë të ndritshme (fotofobi);

-Kruarje të syve;

skuqje e syrit-konica.al
skuqje e syrit-konica.al

-Zona rreth korneas, ku e bardha e syrit dhe kornea takohen (limbus) mund të bëhet i skuqur dhe i fryrë;

-Brenda qepallat (më shpesh ato të sipërme) mund të bëhen të ashpra dhe të mbuluara me gunga dhe një mukus të bardhë;

-Lotim;

Trajtimi

-Shmangni fërkimin e syve sepse kjo mund t’i irritojë ata më shumë.

-Fasha të ftohta (një leckë e pastër e zhytur në ujë të ftohtë dhe pastaj të vendosur mbi sytë e mbyllur) mund të jetë qetësues.

-Pikat lubrifikuese mund të ndihmojnë gjithashtu të qetësojnë syrin.

-Nëse masat e kujdesit shtëpiak nuk ndihmojnë, mund t’ju duhet të trajtohen nga mjeku . Trajtimi mund të përfshijë:

-Antihistaminë ose pika anti-inflamatore që vendosen në sy.

-Pikat e syve që parandalojnë një lloj qelize të bardhë të gjakut të quajtur qeliza mast nga lëshimi i histamines (mund të ndihmojë në parandalimin e sulmeve të ardhshme).

-Steroidet e butë që aplikohen direkt në sipërfaqen e syrit (për reagime të rënda).

-Hulumtimet e fundit sugjerojnë se një formë e butë e ciklosporinës, e cila është një ilaç kundër kancerit, mund të jetë i dobishëm për episodet akute. Gjithashtu mund të ndihmojë në parandalimin e përsëritjeve.

Prognoza

Gjendja vazhdon me kalimin e kohës (është kronike). Ajo përkeqësohet gjatë sezoneve të caktuara të vitit, më së shpeshti në pranverë dhe verë. Trajtimi mund të ofrojë ndihmë.

sy-konica.al

Komplikimet mund të përfshijnë:

-Vuajtje e vazhdueshme;

-Vizioni i reduktuar;

-Inflamacion i korneas;

-Shkoni menjëherë tek mjeku nëse simptomat tuaja vazhdojnë ose përkeqësohen;

Parandalimi

Përdorimi i ajrit të kondicionuar ose lëvizja në një klimë më të freskët mund të ndihmojë në parandalimin e përkeqësimit të problemit në të ardhmen.