MENU
klinika

Diabeti Gestacional

Gratë mund ta ndihmojnë veten me anë të ushqyerjes me gji?

01.05.2019 - 10:49

Një studim sugjeron që ushqyerja me gji mund të ndihmojë gratë me një histori të diabetit të gestacionit nga diabeti i tipit 2 më vonë.

Rreth 5-9% e grave shtatzëna mbarëkombëtare zhvillojnë nivele të larta të sheqerit në gjak edhe pse nuk kanë diabet para shtatzënisë. Kjo gjendje, e quajtur diabeti gestacional, rrit rrezikun e gruas për diabetin e tipit 2 më vonë në jetë.

Sëmundja e patrajtuar, diabeti i tipit 2 mund të shkaktojë probleme shëndetësore të tilla si sëmundjet e zemrës, goditjet, sëmundjet e veshkave, verbëria dhe amputimi.

Studimet e kaluara zbuluan se ushqyerja me gji shkakton ndryshime të caktuara në trupin e nënës që mund të ndihmojë në mbrojtjen kundër diabetit të tipit 2.

Megjithatë, lidhja nuk ishte vërtetuar, sidomos në mesin e grave që kishin diabet gestational.

Një ekip kërkimor u nis për të adresuar pyetjen.

Ekipi regjistroi  më shumë se 1.000 gra etnikisht të larmishme të cilët u diagnostikuan me diabet gestational. Intensiteti i tyre dhe kohëzgjatja e laktacionit u vlerësuan duke ushqyer me gji, prova personale, thirrje telefonike dhe pyetësorë.

Studiuesit testuan sheqerin në gjak 6 deri në 9 javë pas lindjes dhe pastaj çdo vit për 2 vjet.

Gjatë ndjekjes 2-vjeçare, gati 12% e grave zhvilluan diabetin e tipit 2.

Pas kontabilizimit të dallimeve në moshë dhe faktorë të tjerë të rrezikut, studiuesit vlerësuan se gratë që ushqehejnë  ekskluzivisht me gji  ose kryesisht ushqyen fëmijën me gji, kishin më pak  të ngjarë të zhvillonin diabetin e tipit 2, se sa  ato  që nuk kishin ushqyer fëmijët gji.

Ushqyerja me gji për më shumë se 2 muaj uli rrezikun e diabetit të tipit 2 me gati gjysmën e shanseve.

Ushqyerja me gji përtej 5 muajve e uli rrezikun me më shumë se gjysmën.

“Këto gjetje nxjerrin në pah rëndësinë e dhënies së përparësisë në edukimin me gji dhe mbështetjen për gratë me diabet gestacional, si pjesë e përpjekjeve të hershme për parandalimin e diabetit”, thotë drejtuesja  e studimit Dr. Erica P. Gunderson.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN