MENU
klinika

E pa me sytë e tij...

Çfarë shkruante një lundërtar grek i shek. 2 para Krishtit, për Ilirinë?

08.06.2019 - 09:13

*Nga Salih Mehmeti

Kishte ditë që boja ishte mpiks në pergamenën e galme.

Shkrimi i mezilexueshëm, gati i ngjitun, kishte mbetë aty: ‘Η δ’ ‘Ιλλυρἰς μετἀ ταῦτα παρατείνουσα γῆ ἐθνε περιέχει πολλά (pastaj vjen Iliria, tokë e gjatë me shumë fise mbrenda).

E ngjeu prapë penën që po gërricte pergamenën e thatë.

Shkroi “Θεοσεβεῖς…”, po dora nuk e pasojke kujtimin nga udhëtimi i fundit në Adriatik. Kur u shkund nga shpërgjumja njomi penën në bojë e vazhdoi:

Θεοσεβεῖς δ’ αὐτοὐς ἀγαν καἰ σφόδρα δικαίους φασἰ καἰ φιλοξένους κοινωνικἠν διάθεσιν ἠγαπηκότας είναι, Βίον ζηλοῦν τε κοσμιώτατον… (Thonë se ilirët i nderojnë fort zotat, janë tepër të drejtë e mikëpritësa, janë të dhanun mas jetës shoqnore dhe e duen nji jetë të zellshme e të rregullt).

Pseudo-Skymni, lundërtar grek i shek. 2 para Krishtit, që e pa Ilirinë me sytë e tij.