MENU
klinika

Trajtimi

Dëmtimet e murit të mitrës. Shkaqet dhe simptomat

25.06.2019 - 18:14

Adenomioza është një trashje e mureve të mitrës.

Kjo ndodh kur indi endometrial rritet në muret e jashtme muskulare të mitrës.

Ky ind i formon muret e mitrës.

  • Shkaqet

Shkaku nuk është i njohur. Ndonjëherë, adenomioza mund të shkaktojë rritjen e mitrës në madhësi.

Sëmundja më shpesh ndodh tek gratë e moshës 35 deri në 50 vjeç, të cilat kanë patur të paktën një shtatzëni.

gjinekologu
gjinekologu
  • Simptomat

Në shumë raste, nuk ka simptoma. Kur shfaqen simptoma, ato mund të përfshijnë:

Gjakderdhje afatgjate ose të rënda menstruale;

Periudhat menstruale të dhimbshme, të cilat përkeqësohen;

Dhimbje e legenit gjatë marrëdhënieve seksuale;

  • Provat dhe testet

Mjeku do të bëjë diagnozën nëse një grua ka simptoma të adenomioza që nuk shkaktohen nga probleme të tjera. E vetmja mënyrë për të konfirmuar diagnozën është duke shqyrtuar indet e mitrës pas një operacioni për ta hequr atë.

Gjatë një testimi të legenit, mjeku mund të gjejë një mitër të butë dhe pak të zgjeruar. Testi mund të zbulojë gjithashtu një masë të mitrës ose butësi të mitrës.

Mund të bëhet një ultratingull i mitrës ( EKO). Megjithatë, ajo nuk mund të japë një diagnozë të qartë të adenomiozës .Rezonanca magnetike MRI mund të ndihmojë të dallojë këtë gjendje nga tumoret e tjera të mitrës.

  • Trajtimi

Shumica e grave kanë disa adenomioza kur afrohen me menopauzë. Megjithatë, vetëm disa do të kenë simptoma. Shumica e grave nuk kanë nevojë për trajtim.

Pilulat e kontrollit të lindjes që kanë progesteron mund të ndihmojnë në uljen e gjakderdhjes së rëndë. Edhe ilaçe të tilla si ibuprofen ose naproxen mund të ndihmojnë në menaxhimin e simptomave.

Kirurgjia për të hequr mitrën (hysterectomy) mund të bëhet tek gratë me simptoma të rënda.

  • Prognoza

Simptomat largohen vet pas menopauzës.

Kirurgjia për të hequr mitrën ju lehtësonnga simptomat krejtësisht.

Këshillohuni patjetër me një mjek nëse zhvilloni simptomat e adenomiozës.