MENU
klinika

Ja çfarë i shkakton!

Keni plagë të dhimbshme në gojë dhe rriten gradualisht?

27.06.2019 - 16:15

Lichen planus është një kusht që formon një skuqje shumë të kruar në lëkurë ose në gojë.

  • Shkaqet

Shkaku i saktë i planusit është i panjohur. Ajo mund të lidhet me një reaksion alergjik ose imun.

  • Rreziqet për gjendjen përfshijnë:

Ekspozimi ndaj barnave të caktuara, ngjyrave dhe kimikateve të tjera (duke përfshirë arin, antibiotikët, arsenikët, jodidet, klorkvinet, kinakrinë, kinidet, fenotiazinat dhe diuretikët);

Sëmundje të tilla si hepatiti C;

Lichen planus ndikon më së shumti tek të rriturit në moshë mesatare. Është më pak e zakonshme tek fëmijët.

  • Simptomat

Plagët e gojës janë një simptomë e planusit;

Mund të jetë i butë ose i dhimbshëm (rastet e lehta mund të mos shkaktojnë dhimbje);

Janë të vendosura në anët e gjuhës, brenda faqe, ose në mishrat e dhëmbëve;

Duken si pika të bardha të kaltër;

Gradualisht rritet në madhësi;

Ndonjëherë formojnë ulcerat e dhimbshme;

Plagët e lëkurës janë një simptomë tjetër e planusit të likenit;

Zakonisht shfaqen në brendësi të dorës , këmbët, bustin, apo organet gjenitale;

Ndodhin vetëm ose në grupe, shpesh në vendin e lëndimeve të lëkurës;

Mund të mbulohet me vija të hollë të bardha ose shenja të gërvishtjeve;

Janë me shkëlqim ose me luspa;

Keni një ngjyrë të errët, vjollce;

Mund të zhvillohen ulcerat;

  • Simptoma të tjera të planusit të likenit janë:

Gojë e thatë;

Rënia e flokëve;

Shije metalike në gojë;

Shfaqje tek thonjtë;

  • Provat dhe testet

Mjeku mund të bëjë diagnozën bazuar në shfaqjen e lezioneve të lëkurës ose të gojës.

Biopsia e lesionit të lëkurës ose biopsia e një plage të gojës mund të konfirmojë diagnozën.

  • Trajtimi

Qëllimi i trajtimit është zvogëlimi i simptomave dhe shpejtësia e shërimit. Nëse simptomat janë të lehta, mund të mos keni nevojë për trajtim.

  • Trajtimet mund të përfshijnë:

Antihistaminikët;

Barnat që qetësojnë sistemin imunitar (në raste të rënda);

Larës goje Lidocaine për të mpirë zonën dhe të bëjnë të ngrënit më të rehatshëm (për plagë gojë);

Kortikosteroidet orale për të ulur ënjtjen dhe përgjigjet e ulëta imune;

Kortikosteroid që godasin në një lëndim;

Vitamina A si një krem ose të marrë nga goja;

Ilaçe të tjera që aplikohen në lëkurë;

Veshjet e vendosura mbi lëkurë me ilaçe për t’ju mbajtur nga kruarja;

Terapi me dritë ultravjollcë;

  • Prognoza

Lichen planus zakonisht nuk është i dëmshëm. Përmirësohet me trajtim. Gjendja shpesh shprehet brenda 18 muajve, por mund të vijë e të shkojë për vite me rradhë.

Nëse kjo gujendje është shkaktuar nga një ilaç që ju po merrni, skuqjet duhet të largohet sapo të ndaloni ilaçin.

Komplikimet e mundshme;

Ulcerat e gojës që janë të pranishme për një kohë të gjatë mund të zhvillohen në kancer oral.

  • Telefononi ofruesin tuaj nëse:

Lëkura ose lezionet e gojës ndryshojnë në pamje;

Gjendja vazhdon ose përkeqësohet, madje edhe me trajtim;

Dentisti rekomandon ndryshimin e barnave ose trajtimin e kushteve që shkaktojnë çrregullimin.