MENU
klinika

Si kryhet?

Kolesteroli. Zbuloni me këtë test llojin dhe shkakun e veçantë!

26.06.2019 - 17:30

Apolipoprotein B100 (apoB100) është një proteinë që luan një rol në lëvizjen e kolesterolit në trupin tuaj. Kjo është një formë e lipoproteinës së densitetit të ulët (LDL).

Mutacionet (ndryshimet) në apoB100 mund të shkaktojnë një gjendje të quajtur hiperkolesterolemia familjare. Kjo është një formë e kolesterolit të lartë që kalon nëpër familje (të trashëguara).

Ky artikull diskuton testin e përdorur për të matur nivelin e apoB100 në gjak.

  • Si kryhet testimi?

Duhet një mostër gjaku;

  • Si të përgatitemi për test?

Mjeku mund t’ju thotë që të mos hani ose pini ndonjë gjë për 4 deri 6 orë para testit;

  • Pse kryhet testimi?

Më shpesh, ky test është bërë për të ndihmuar në përcaktimin e shkakut ose llojit të veçantë të kolesterolit të lartë të gjakut. Nuk është e qartë nëse informacioni ndihmon në përmirësimin e trajtimit. Për shkak të kësaj, shumica e kompanive të sigurimeve shëndetësore NUK paguajnë për provën. Nëse NUK keni një diagnozë të kolesterolit të lartë ose sëmundjeve të zemrës, ky test nuk mund të rekomandohet për ju.

  • Rezultatet normale:

Gama normale është rreth 50 deri 150 mg / dL.

Shkalla e vlerës normale mund të ndryshojë pak në mesin e laboratorëve të ndryshëm. Disa laboratorë përdorin matje të ndryshme ose mund të testojnë ekzemplarë të ndryshëm. Bisedoni me mjekun për kuptimin e rezultateve specifike të testit tuaj.

kolana e librave

Një rezultat jonormal mund të thotë që ju keni nivele të larta lipidi (yndyrë) në gjak. Një term mjekësor për këtë është hiperlipidemia.

Çrregullime të tjera që mund të shoqërohen me nivele të larta apoB100 përfshijnë sëmundje aterosklerotike vaskulare të tilla si angina pectoris (dhimbje gjoksi që ndodh me aktivitet ose stres) dhe sulme në zemër.

  • Rreziqet që lidhen me tërheqjen e gjakut janë të lehta, por mund të përfshijnë:

Gjakderdhje e tepruar;

Dhimbje ose ndjenjë të lehtë;

Hematoma (ndërtimi i gjakut nën lëkurë)

Infeksioni (një rrezik i lehtë sa herë që lëkura është thyer)

Shpime të shumta për të gjetur venat

Matjet e apolipoproteinave mund të japin më shumë detaje rreth rrezikut tuaj për sëmundjen e zemrës, por vlera e shtuar e këtij testi përtej një pllake lipidi është e panjohur.