MENU
klinika

Importet

“Lufta e Peshkut”/ Maqedonia bllokon Kosovën

22.06.2019 - 12:59

Që nga 1 qershori, Hysen Bytyqi nuk po mund ta eksportojë peshkun e gjallë në Maqedoninë Veriore.

Si eksportues prej 10 vjetësh në këtë vend, ai tregon se për këtë ndalesë u informua nga partneri i biznesit.

Sigurohet shkresa e Dhomës së Tregtisë në Maqedoni, në të cilën thuhet se është bërë ndryshimi i listës së shteteve që ju është dhënë e drejta, për import të peshkut të gjallë.

Shkresa thotë se në bazë të rregullores për import dhe transit për mënyrën e veprimit, listës së vendeve të treta u ndalohet importi i peshkut të gjallë të cilët dedikohen për rritje, mbushjen e hurdhave me peshq të vegjël dhe objekteve të hapura për zbukurim e që janë me prejardhje nga Kosova.

Por, në asnjë pjesë shkresa nuk tregon arsyet.

Madje, për këtë vendim nuk i kishin informuar as autoritetet kosovare.

Pas njoftimit nga bizneset, Agjencia e Ushqimit dhe Veterinarisë ka kërkuar arsyetim me shkrim duke u bazuar në rregullat ndërkombëtare për tregti të lirë.

Edhe ambasada e këtij shteti në Prishtinë, për TopChannel thonë se nuk kanë informatë zyrtare për këtë bllokadë.

Maqedonia ka qenë ndër tregjet më të rëndësishme për prodhuesit e Kosovës, për shitjen e peshkut të gjallë.

Gjatë vitit 2018, Kosova ka eksportuar peshk të gjallë në Maqedoninë Veriore në sasi të 26 tonelatave dhe vlerë të 100 mijë eurove.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Faktori shqiptar të marrë përgjegjësitë

‘Referendumi dhe identiteti shqiptar në Maqedoni’