MENU
klinika

Mësojeni me këtë test!

Po përdorni një ilaç të veçantë? Nuk dini sa i sigurtë është?

28.06.2019 - 16:58

Farmakogenetika, e quajtur edhe farmakogenomika, është studimi se si gjenet ndikojnë në reagimin e trupit ndaj ilaçeve të caktuara.

Gjenet janë pjesë e ADN-së që kalon nga nëna dhe babai. Ata mbajnë informacion që përcakton tiparet tuaja unike, të tilla si lartësia dhe ngjyra e syve. Gjenet mund të ndikojnë gjithashtu sa të sigurt dhe efektiv mund të jetë një ilaç i veçantë për ju.

Gjenet mund të jenë arsyeja se e njëjta medikament në të njëjtën dozë do të prekë njerëzit në mënyra shumë të ndryshme. Gjenet gjithashtu mund të jenë arsyeja pse disa njerëz kanë efekte të këqija anësore për një ilaç, ndërsa të tjerët nuk kanë.

Testimi farmakogjenetik shikon gjenet specifike për të ndihmuar në identifikimin e llojeve të barnave dhe dozave që mund të jenë të përshtatshme për ju.

  • Për çfarë përdoret?

Testimi farmakogjenetik mund të përdoret që të:

-Zbuloni nëse një ilaç mund të jetë efektiv për ju;

-Gjeni se cila mund të jetë doza më e mirë për ju;

-Parashikoni nëse do të keni një efekt anësor serioz nga një ilaç;

  • Pse më nevojitet testimi farmakogjenetik?

Mjeku mund të urdhërojë këto teste para se të filloni një ilaç të caktuar, ose nëse jeni duke marrë një ilaç që nuk funksionon dhe / ose shkakton efekte anësore të këqia.

Testet farmakogjenetike janë të disponueshme vetëm për një numër të kufizuar ilaçesh.

kolana e librave

  • Çfarë ndodh gjatë testit farmakogjenik?

Testimi zakonisht bëhet në gjak ose në pështymë.

Për një test gjaku, një mjek do të marrë një mostër gjaku nga një venë në krah , duke përdorur një gjilpërë të vogël. Kjo zakonisht zgjat më pak se pesë minuta.

Për një test të pështymës, kërkoni nga mjeku udhëzime se si të jepni mostrën.

  • A do të duhet të bëj ndonjë gjë për t’u përgatitur për provën?

Ju zakonisht nuk keni nevojë për ndonjë përgatitje të veçantë për një test gjaku. Nëse jeni duke marrë testin e pështymës, nuk duhet të hani, të pini lëngje, ose të pini duhan për 30 minuta para testit.

ilace-konica.al
  • A ka rreziqe për provën?

Ka shumë pak rrezik për këtë test. Ju mund të keni dhimbje të lehta ose ndjesi shpimi në vendin ku është vënë gjilpëra, por shumica e simptomave largohen shpejt.

Nuk ka rrezik për të bërë një test pështyme.

Nëse jeni testuar para se të filloni një trajtim, testi mund të tregojë nëse një ilaç ka të ngjarë të jetë efektiv dhe / ose nëse jeni në rrezik për pasoja të rënda anësore.

Disa teste, të tilla si ato për disa ilaçe që trajtojnë epilepsi dhe HIV, mund të tregojnë nëse jeni në rrezik për efekte anësore që kërcënojnë jetën. Nëse po, mjeku do të përpiqet të gjejë një trajtim alternativ.

Testet që ndodhin para dhe gjatë kohës që jeni në trajtim mund t’ju ndihmojnë mjekun të kuptoj dozën e duhur.

Testimi farmakogjenetik përdoret vetëm për të gjetur përgjigjen e personit ndaj një ilaçi të veçantë. Nuk është e njëjta gjë si testimi gjenetik.

Shumica e testeve gjenetike përdoren për të ndihmuar në diagnostikimin e sëmundjeve ose rrezikut potencial të sëmundjes, të identifikojnë një marrëdhënie familjare ose të identifikojnë dikë në një hetim penal.