MENU
klinika

Si përhapet? Simptomat

Salmonela, një shkak i zakonshëm i diarresë!

01.06.2019 - 17:08

Salmonelët janë përgjegjës për një numër të konsiderueshëm të infeksioneve çdo vit.

Salmoneloza është gastroenteriti bakterial i dytë më i shpeshtë pas kampylobakteriozës.

Salmonelat janë baktere që infektojnë traktin e zorrëve dhe ndonjëherë gjakun. Kur një person sëmuret nga ky infeksion quhet salmoneloza. Ka shumë lloje të ndryshme të baktereve të salmonelës.

Salmonella është një shkak i zakonshëm i diarresë rreth botës. Fëmijët katër vjeç dhe më të rinj kanë normat më të larta të infeksionit.

  • Simptomat

Salmonela mund të shkaktojë:

-dhimbje stomaku;

-diarre;

-ethe;

-të përziera;

-të vjella;

-dehidrimi mund të ndodhë, veçanërisht në foshnje.

Simptomat fillojnë një mesatare prej 12 deri në 36 orë (varg: 6 deri në 72 orë) pas ekspozimit ndaj organizmit. Ndonjëherë një person mund të infektohet dhe të mos ketë simptoma ose të mbajë salmonelën për një periudhë të gjatë kohore. Simptomat zgjasin 4 deri në 7 ditë dhe shumica e njerëzve marrin veten pa trajtim.

  • Shkaqet

Salmonelët përhapen me anë të rrugës fecal-orale. Materiali fekal nga njerëzit ose kafshët e infektuara mund të merret në mënyra të ndryshme:

-konsumojnë ushqim apo pije të kontaminuar;

-kontakti me fecet e njerëzve të infektuar, sidomos foshnjat me diarre, që nuk pasohet nga larja e duhur e duarve;

-kontakt të drejtpërdrejtë me fecet e kafshëve të brendshme ose të egra, duke përfshirë kafshët shtëpiake dhe kafshët e fermave, që nuk pasohet me larjen e duhur të duarve.

-kontakti me ushqimin e kafshëve të kontaminuara, sidomos ushqimet e kafshëve të papërpunuara apo kafshët që janë në rrezik të lartë për mbajtjen e Salmonelës ose mikrobeve të tjera, të cilat nuk pasohen nga pastrimi i duhur i duarve.

Salmonela
Salmonela

Salmonela jeton në zorrët e shumë kafshëve duke përfshirë pulat, lopët, derrat, delet dhe kafshët shtëpiake si qentë dhe macet.

Disa kafshë të përdorura si ushqim për kafshët e tjera (p.sh. brejtësit ushqehen me zvarranikët) gjithashtu mund të infektojnë njerëzit. Kur kafshët theren për ushqim, bakteret nga zorrët e një kafshe mund të kontaminojnë mishin që konsumojmë.

Burime të përbashkëta të infeksionit janë shpezët dhe mishrat e tjera, vezët e papërpunuara dhe produktet e vezëve, qumështi i papastërtuar dhe ujërat e kontaminuara. Gjatë përgatitjes së ushqimit, bakteret mund të transmetohen nga ushqimet e kontaminuara apo sipërfaqe të tjera në kuzhinë. Kjo quhet ndër-ndotje. Është veçanërisht e rrezikshme nëse ushqimet që kanë për qëllim të konsumohen të papërgatitur, të tilla si frutat apo perimet e freskëta, janë të kontaminuara ndër të tjera.

Një shembull i kësaj do të jetë prerja e pulave të papërpunuara ose mishit në një dërrasë prerjeje dhe pastaj prerja e perimeve në të njëjtën dërrase pa larjen dhe sanitizimin e dërrasës.

  • Komplikimet

Në një përqindje të vogël të rasteve, salmonela mund të shkaktojë infeksione ose inflamacion në pjesë të tjera të trupit.

Për shembull, një përqindje e vogël  mund të përjetojnë një ‘artriti reaktiv’ të përkohshëm pasi të ketë salmonelozë.

  • Testet dhe diagnoza

Mjeku mund të urdhërojë një kulturë jashtëqitje për të diagnostikuar një infeksion Salmonella.

  • Trajtimi dhe ilaçet

Shumica e njerëzve shërohen pa trajtim.

Mjeku do të vendosë nëse trajtimi është i nevojshëm në rastin tuaj të veçantë. Njerëzit me salmonelosis zakonisht këshillohen të pinë shumë lëngje për të parandaluar dehidratimin nga diarreja.

Kur infeksioni është në gjak, mund të jetë serioz, duke kërkuar hospitalizim dhe trajtim me antibiotikë.