MENU
klinika

A është i rrezikshëm?

Trajtimi me lazer për kapilarët e gjakut në fytyrë

29.06.2019 - 12:28

Laserat prodhojnë dritë me intensitet të lartë që mund të përdoret për të ngrohur në mënyrë selektive enët e gjakut.

Një shumëllojshmëri e makinave mund të përdoren, edhe pse efektiviteti dhe efektet anësore për një individ mund të ndryshojnë. Avantazhi i lazerëve është aftësia për të synuar enën e gjakut duke lënë indin përreth pa dëmtuar. Si rezultat, rreziku i dëmtimit është jashtëzakonisht i ulët. Shumica e trajtimeve kryhen nga mjekët që specializohen në kirurgji lazer ose nga teknikët që mbikëqyrin.

  • Kush është në rrezik?

Një kandidat tipik vuan ose nga skuqje të përhapur (shumë enë gjaku gjobë), enët e gjakut lineare individuale, ose të dyja. Zona e trajtuar më së shpeshti është fytyra, veçanërisht hunda. Mund të nevojitet deri në një muaj për të parë efektet e plota të trajtimit, por rezultati përfundimtar është i përhershëm. Megjithatë, personat që vuajnë nga enët e gjakut të tepërta mund të gjenerojnë enë të reja që mund të kërkojnë trajtim në të ardhmen.

  • Shenja dhe simptoma

Si të përgatiteni për një seancë:

Shmangni lëkurën e nxirë – Shmangni diellin në mes të ditës, përdorni sunscreen me një SPF të lartë dhe vishni rroba mbrojtëse nga dielli (p.sh. një kapelë dhe veshje të thurura fort).

Përdorni kremin e mpiksjes për 30-90 minuta përpara procedurës, nëse rekomandohet.

Shmangni medikamente dhe shtesa që bëjnë më shumë gjasa të keni gjakderdhje (vetëm nëse ndaloni ndonjë nga medikamentet e mëposhtme është diskutuar me mjekun):

-aspirinë;

-ibuprofen;

-Vitamina E;

-Xhinxher;

-Shtojcat e vajit të peshkut;

-Medikamentet e recetave të gjakut (p.sh. ëarfarin ose heparin);

Me trajtimin e lezioneve vaskulare me lazer, ka shumë ndryshime të një “sesioni tipik” dhe çfarë ndodh gjatë seancës varet nga teknologjia e përdorur.

Ndonjëherë kremi i mpiksjes përdoret për 30-90 minuta paraprakisht nëse trajtimi është i dhimbshëm. Para trajtimit, pacienti do të shtrihet në një shtrat provimi dhe zona do të pastrohet për të hequr çdo kozmetikë. Sapo zona e trajtuar të identifikohet dhe konfirmohet nga pacienti, vihe mbrojtja e syve nga çdo person në dhomë.

Një numër i madh i mbrojtjes së syve mund të përdoren për pacientët, duke përfshirë: syze, ose mburoja e syve – mbi ose nën qepallë.

Ndjesia gjatë trajtimit është shumë e shkurtër dhe shpesh përshkruhet si një gjilpërë e nxehtë për çdo impuls lazer. Koha e trajtimit ndryshon për shkak të madhësisë së zonës që duhet trajtuar dhe makinës së përdorur, por një trajtim tipik zgjat rreth 15-30 minuta.

Pas kësaj procedure është e rëndësishme që të shmanget dielli. Fasha e ftohtë mund të ndihmojnë me skuqje dhe ënjtje.

Kur të kërkosh kujdes mjekësor

Kur përdoren nga kirurgët lazer të trajnuar mirë, rreziqet e paparashikuara – të tilla si djegie, ose shenja – janë shumë të ulëta. Efektet anësore të pritura përfshijnë skuqje dhe ndonjëherë djegie që zgjat për disa ditë. Shmangia e agjentëve të gjakut, të tilla si ato të listuara më sipër, mund të zvogëlojnë rrezikun e plagëve.

Trajtimi me laser është zakonisht alternativa më e mirë për lezionet vaskulare të fytyrës.

Në këmbë, injektimi i ilaçeve për të shkatërruar enën e gjakut (skleroterapia) mund të jetë një alternativë më e mirë për venat merimangë ose varicet.

Venat më të thella mund të kenë nevojë për trajtim me kirurgji ose lazera shumë të vogla që futen në enët më të mëdha të gjakut.