MENU
klinika

Çfarë i shkakton ato?

Hemorroidet. Çfarë duhet të dini për to!

05.07.2019 - 12:19

Hemorroide janë fryrje , të dredhura (varikoze) të venave të vendosura në muret e rektumit të poshtëm dhe anusit.

Venat e fryra shkaktohen nga një rritje e presionit.

Gungat formohen brenda ose jashtë anusit dhe mund të shkaktojnë dhimbje ose gjakderdhje.

Diagnoza bazohet në ekzaminimin e anusit dhe rektumit me një anoskop, sigmoidoskop ose kcolonoskop.

Shumica e simptomave të hemorroideve larghen pa trajtim, por fibrat, zbutësit e gungave mund të ndihmojnë në lehtësimin e tyre.

Hemorroidet ndodhin kur venat në rektumin e poshtëm ose anusin bëhen të zgjeruara.

Hemorroide të brendshme janë hemorroidet që formohen mbi kryqëzimin midis anusit dhe rektumit (kryqëzimi anorectal).

Hemorroide të jashtme janë hemorroidet që formohen nën kryqëzimin anorectal.

Të dyja, hemorroidet e brendshme dhe të jashtme mund të qëndrojnë në anus ose të dalin jashtë anusit.

  • Shkaqet

Shtimi i presionit në venat e zonës anorectale çon në hemorroide. Ky presion mund të vijë nga shtatzënia, ngritja e peshave të rënda, ose tendosja e përsëritur gjatë lëvizjeve të zorrëve (defekim). Kapsllëku mund të kontribuojë.

  • Simptomat

Hemorroidet e jashtme formojnë një gungë në anus. Nëse formohet një koagulim gjaku (i quajtur hemorroide e jashtme e trombosur), gunga bëhet më e madhe dhe është më e dhimbshme dhe më e fryrë se një hemorroide që nuk është trombozë.

Hemorroidet e brendshme shpesh nuk shkaktojnë një grumbull të dukshëm ose dhimbje, por ato mund të rrjedhin gjak. Fluksi i gjakut nga hemorroidet e brendshme zakonisht ndodh me lëvizjet e zorrëve duke shkaktuar jashtëqitjen me gjak. Megjithatë, sasia e gjakut është zakonisht e vogël, dhe hemorroidet rrallë çojnë në humbje të rënda të gjakut ose anemi.

hemorroidet
hemorroidet

Hemorroidet mund të lëshojnë mukozën dhe të krijojnë një ndjenjë që rektumi nuk zbrazet plotësisht pas një lëvizjeje të zorrëve. Kruarja në rajonin anësor (kruarje anale ose pruritus ani) zakonisht nuk është një simptomë e hemorroideve, por kruajtja mund të zhvillohet nëse hemorroidet e bëjnë pastrimin e duhur të rajonit anësor të vështirë.

  • Komplikimet e hemorroideve

Hemorroidet mund të bëhen të përgjakura ose të trombuara. Hemorroidet e brendshme mund të rrjedhin gjak.

  • Diagnoza

Ndonjëherë përdoret sigmoidoskopi ose kolonoskopi.

Një mjek mund të diagnostikojë me shpejtësi hemorroidet e fryra dhe të dhimbshme duke inspektuar anusin dhe rektumin.

Një ekzaminim me një anoskop (një tub i shkurtër dhe i ngurtë që përdoret për të parë rektumin) bëhet për të vlerësuar hemorroidet pa dhimbje ose gjakderdhje. Njerëzit që kanë gjakderdhje nga rektumi mund të kërkojnë sigmoidoskopinë ose kolonoskopinë për të përjashtuar një gjendje më serioze, siç është tumori.

  • Trajtimi

Për hemorroidet e jashtme tromboze, trajtimi është heqja e mpiksjes së gjakut;

Për hemorroide të brendshme, trajtimi është skleroterapia me injeksion ose fotokoagulimi me infra të kuqe;

Ndonjëherë edhe heqja kirurgjikale;

Zakonisht, hemorroidet nuk kërkojnë trajtim nëse nuk shkaktojnë simptoma.

Simptomat e hemorroideve nganjëherë mund të lehtësohen duke njomur anusin në ujë të ngrohtë në atë që njihet si një banjë e sitzit. Banja kryhet duke u ulur për 10 deri në 15 minuta në një vaskë të mbushur pjesërisht ose duke përdorur një enë të mbushur me ujë të ngrohtë (jo të nxehtë).

Për hemorroidet e jashtme trombozë, sidomos ato që shkaktojnë dhimbje të forta, një doktor mund të injektojë një anastezik lokal për të mpirë zonën dhe për të prerë mpiksjen e gjakut ose hemorroidet, gjë që ndonjëherë e lehtëson dhimbjen më shpejt.

Marrja e acetaminofenit ose e një ilaci anti-inflamatore josteroidal (NSAID) mund të ndihmojë në lehtësimin e dhimbjeve të një hemorroide trombozë. Dhimbja dhe ënjtja zakonisht zvogëlohen pas një kohe të shkurtër, dhe mpiksjet zhduken gjatë 4 deri në 6 javë.

Për gjakderdhje të hemorroideve të brendshme, një mjek mund të injektojë një substancë për të shkatërruar hemorroidet. Kjo procedurë quhet skleroterapia e injektimit. Një alternativë ndaj skleroterapisë së injektimit është fotokoagulimi me infra të kuqe.

Gjatë kësaj procedure, një dritë infra e kuqe përdoret për të trajtuar hemorroidet.