MENU
klinika

Trajtimi

Infeksionet e thonjve, çfarë i shkakton?

18.07.2019 - 14:53

Paronoicia akute është një infeksion bakterial i kutikulave.

Në paronicia akute, bakteret (zakonisht Staphylococcus aureus ose streptococci) hyjnë në lëkurë që rezulton përmes një një varje, të çare ose acarim kronik (të tilla si ajo e shkaktuar nga uji dhe detergjentet).

Paronicia akute në gishta është më e zakonshme në mesin e njerëzve që kafshojnë ose thithin gishtat e tyre. Në këmbë, infeksioni shpesh fillon tek thoi i gishtit të madh.

Disa ilaçe të reja që përdoren për të trajtuar kanceret e caktuara ose për të shtypur sistemin imunitar (për shembull, pas një transplantimi të organeve) gjithashtu duket se ndonjëherë shkaktojnë paronici akute. Këto barna përfshijnë gefitinib, erlotinib, sirolimus, everolimus, vemurafenib, dabrafenib dhe barna të tjera të lidhura.

Paronicia akute zhvillohet nga dëmtimet e kutikulave të thonjve. Me kalimin e kohës njerëzit me paronici akute zhvillojnë dhimbje, nxehtësi, skuqje dhe ënjtje.

kolana e librave

thonj te futur ne mish-konica.al
thonj te futur ne mish-konica.al

Abcesi (qelbi) zakonisht grumbullohet nën lëkurë përgjatë pjesës së dëmtuar të thonjve dhe nganjëherë nën plagë. Rrallë, infeksioni depërton thellë në gisht ose në thua dhe mund të kërcënojë gishtin ose, në raste ekstreme, krahun ose këmbën. Këto infeksione më të thella ndodhin kryesisht tek njerëzit që kanë diabet ose çrregullime të tjera që shkaktojnë qarkullimin e dobët të gjakut.

Mjeku e bën diagnozën duke ekzaminuar thoin ose gishtin e prekur. Në fazën e saj të hershme, paronicia akute mund të trajtohen me një antibiotik të marrë nga goja (të tilla si dicloxacillin, cephalexin, apo clindamycin) dhe të nxehtë të ngrohtë për të rritur rrjedhjen e gjakut. Nëse abcesi grumbullohet, ajo duhet të pastrohet.

Mjeku shpon thoin ose gishtin me një anastezik lokal (të tilla si lidocaine) dhe ngre kutikulat me një instrument. Prerja e lëkurës zakonisht është e panevojshme.

Një fitil i hollë garzë mund të futet për 24 deri 48 orë për të lejuar që zona të kullojë.

Kur duhet të shkoni tek mjeku

Leuçemia akute: Cilat janë shenjat e para?

Ndihmojnë në çrregullimet e humorit

Ilaçet që trajtojnë inflamacionin e zorrëve…

Të brendshme të gabuara çojnë në infeksione të rrezikshme

Gabimet e higjienës që ju bëjnë keq për shëndetin

Po sikur të bëheni të varur nga ilaçet...

Merrni shumë qetësues për dhimbje pas një operacioni?