MENU
klinika

Meshkuj! Jini vigjilentë

Kanceri i prostatës/ Si ta evitoni

26.07.2019 - 17:57

Kanceri i prostatës është zhvillimi i qelizave të kancerit në gjëndrën e prostatës (një gjëndër që prodhon lëngje për spermë).

Është kanceri më i zakonshëm në meshkuj.

Si zhvillohet kanceri i prostatës?

Ashtu si të gjitha kanceret, kanceri i prostatës fillon kur një masë qelizash është rritur nga kontrolli dhe fillon të pushtojë indet e tjera. Qelizat bëhen kanceroze për shkak të akumulimit të defekteve, ose mutacioneve, në ADN-në e tyre.

Qelizat janë në gjendje të zbulojnë dhe riparojnë dëmin e ADN-së. Nëse një qelizë është dëmtuar rëndë dhe nuk mund të riparojë veten, ajo i nënshtrohet vdekjes së ashtuquajtur të qelizave të programuara ose apoptozës.

Kanceri ndodh kur qelizat e dëmtuara rriten, ndahen dhe përhapen në mënyrë jonormale në vend të vetë-shkatërrimit ashtu siç duhet.

Cilat janë simptomat e kancerit të prostatës?

Simptomat e kancerit të prostatës janë të ndryshme; disa njerëz nuk kanë simptoma derisa kanceri të zhvillohet gjatë viteve.

Megjithatë, simptomat që mund të zhvillohen janë:

Frekuenca urinare;

• Vështirësi në fillimin ose ndalim i urinimit;

• Rrjedha urinare e ndërprerë ose e dobët ose e ngadaltë;

• Gjaku në urinë ose në spermë;

• Diskomfort si dhimbje ose ndjesi djegieje gjatë urinimit ose ejakulacionit;

• Dhimbje intensive në pjesën e poshtme të shpinës, legenit ose kofshët dhe kjo e lidhur shpesh me një kancer agresiv ose prostatik i cili është i përhapur në organe të tjera.

Kush është në rrezik për të zhvilluar kancer të prostatës?

Plakja tek meshkujt (duke filluar nga mosha 50-vjeçare) është faktori më i madh i rrezikut.

Përveç kësaj, të kesh një baba ose vëlla me kancerin e prostatës e dyfishon rrezikun për kancerin e prostatës; megjithatë, meshkujt afrikano-amerikanë kanë rrezikun më të lartë.

Parandalimi i kancerit të prostatës

Hulumtuesit sugjerojnë se një dietë e ulët në fruta dhe perime, por e pasur në mish dhe produkte të qumështit me yndyrë të lartë rrit rrezikun për kancerin e prostatës. Mekanizmat për këtë janë duke u hetuar, por spekulimet aktuale sugjerojnë se mishi dhe ushqimet me yndyrë të lartë përmbajnë përbërës që rrisin rritjen e qelizave të kancerit.

 

Redaktoi: M.D