MENU
klinika

Kujdes!

Kjo lloj dhimbje e fytit ju paralajmëron për probleme me tiroiden!

08.07.2019 - 17:21

Tiroiditi subakut është inflamacion akut i tiroidesit, i shkaktuar ndoshta nga një virus.

Tiroiditi subakut zakonisht fillon papritmas. Në këtë çrregullim, inflamacioni shkakton gjëndrën tiroide të clirojë sasi të tepërta të hormoneve tiroide, duke rezultuar në hipertiroidizëm , pothuajse gjithmonë të ndjekur nga hipotiroidizma kalimtare dhe më në fund funksionin normal të tiroides.

Simptomat

Tiroiditi subakut shpesh ndjek një sëmundje virale dhe fillon me atë që shumë njerëz e quajnë dhimbje të fytit, por në të vërtetë dëshmon të jetë dhimbje e qafës e lokalizuar në tiroide. Shumë njerëz me tiroiditi subakut ndihen tejet të lodhur.

Gjëndra tiroide bëhet gjithnjë e më e butë, dhe personi zakonisht zhvillon një ethe nga 37 në 38 ° C . Dhimbja mund të zhvendoset nga njëra anë e qafës në tjetrën, përhapet në nofullën dhe veshët dhe përeqësohet më shumë kur koka është e kthyer ose kur personi gëlltitet. Tiroiditi subakut shpesh shkaktohet gabimisht nga një problem dentar ose nga një infeksion në fyt ose në vesh.

Diagnoza

Testet e funksionit të tiroides

Hulumtimi dhe absorbimi i jodit të tiroides

Diagnoza e tiroiditit subakut është bërë në bazë të simptomave të një personi dhe rezultateve të ekzaminimit dhe testeve të funksionit të tiroides.

Ndonjëherë, mund të jetë e vështirë të diferenconi tiroiditin subakut nga sëmundja e Graves, në të cilin mjekët bëjnë një test të skanimit të tiroideve dhe marrjes së jodit për ekzaminim . Për shkak të inflamacionit, Jodi nuk mund të merret nga gjëndra tiroide në tiroidit subakut ndërkohë që në sëmundjen e Graves mund të bëhet . Ultrasonografia tiroide gjithashtu mund të ndihmojë në diagnostikimin e tiroidit subakut.

dhimbje fyti

Trajtimi

Ndonjëherë përdoren ilace për të lehtësuar dhimbjen dhe inflamacionin

Shumica e njerëzve shërohen krejtësisht nga ky lloj i tiroiditit. Përgjithësisht tiroiditi largohet vetë brenda disa muajsh, por nganjëherë kthehet ose, më rrallë, dëmton mjaftueshëm gjëndrën tiroide për të shkaktuar hipotiroidizëm të përhershëm.

Aspirina ose ilace të tjera jo steroide anti-inflamatore mund të lehtësojnë dhimbjen dhe inflamacionin. Në raste të rënda, mjekët mund të rekomandojnë kortikosteroide, të tilla si prednisone, të cilat gradualisht ulen gjatë 6 deri në 8 javë. Kur kortikosteroidet ndërpriten papritmas ose shumë herët, simptomat shpesh kthehen me fuqi të plotë.

Kur simptomat e hipotiroidizmit janë të rënda, mund të rekomandohet një ilac beta-bllokues .