MENU
klinika

Intervistë ekskluzive nga Mentor Nazarko

Kryebashkiaku që shfronësoi mafian nga Palermo: Ja pse i dua shqiptarët dhe Baba Mondin!

29.07.2019 - 19:17

Konica.al ka hyrë në Bashkinë e Palermos, dhe për ju do të sjellë edhe një komunikim me vetë krybashkiakun e saj, Leoluca Orlando, përmes një interviste me Mentor Nazarkon.

Gjatë intervistës, udhëheqësi i Palermos z. Orlando, përmend dhe faktin se sa i respekton shqiptarët, jo vetëm si individ, por edhe si kryebashkiak, duke renditur se si sigurohet që çdo i ardhur në Palermo të trajtohet si vendas.

“Nuk është një det që na ndan, por një kontinent që na bashkon!”, shton ai duke ilustruar realitetin e jashtëzakonshëm, sipas tij. Palermo, mjaft i lidhur me Shqipërinë.

Më tej ai përmend edhe miqësinë me kryegjyshin e bektashinjve, Baba Mondin.

Palermo më Orlandon në krye është shndërruar edhe një nga qytetet më të sigurta italiane, dhe mënyrën se si ai e ka arritur këtë, e përmend gjatë intervistës.

Intervista:

Mentor Nazarko: -Zoti kryetar, nga biseda që zhvilluam më herët, zbuluam që ju keni shumë gjëra që ju lidhin me Shqipërinë. Na tregoni pak!

Leoluca Orlando:Në Palermo është një qytet mesdhetar dhe Shqipëria është një vend simbol. Për mua nuk ështe një det që na ndan, por një kontinent që na bashkon. Kështu që jemi së bashku në këtë kontinent të bashkuar, dhe Shqipëria, historia e saj nis nga historia e qytetit tuaj. Mjafton të mendosh se komuniteti më i madh jo-italian këtu në Palermo janë shqiptarë, dhe jo prej një viti, por prej 500 vitesh. Ne kemi Eparkun, priftin katolik të ritit bizantin, pranë Kishës shqiptare. Në këtë qytet, dëgjohet të flitet shqip në autobuze, tram. Edhe kryebashkiaku, e jeton këtë realitet të jashtëzakonshëm. Jemi në një realitet shumë të lidhur me Shqipërinë. Unë kam qenë shumë herë në Shqipëri, Tiranë. Mbaj prej shumë kohësh raporte me Baba Mondin.

Mentor Nazarko: -Pse Baba Mondin?

Leoluca Orlando:Baba Mondi është dashuruar me Palermon dhe unë me Shqipërinë. Ai vjen shpesh në Palermo dhe takohemi çdoherë. Kam qenë në Tiranë në raste pune, për Xhaminë e madhe të re, që u inagurua pikërisht nga Baba Mondi. Jam i bindur që kemi mijëra arsye për të qëndruar sëbashku, dhe do të doja në çfarëdolloj mënyre të forcojmë raportet, tashmë të forta të komunitetit të Palermos me atë të shqiptarëve. Në fakt, u gabova, sepse shqiptarët që janë në Palermo, janë të gjithë Palermitanë. Nuk bëj asnjë diferencë midis atyre që janë lindur në Palermo dhe atyre që vijnë të jetojnë këtu. Edhe ti që po më interviston, më vjen keq për ty, por për mua jeni Palermitan.

Mentor Nazarko: – Po unë jam banor i Palermos

Leoluca Orlando:Mund ta lini Palermon kur të doni, por përsa kohë qëndroni, jeni Palermitan.

Mentor Nazarko: -Pyetja e fundit, Ju jeni bërë i famshëm ndërkombëtarisht, edhe për dimensionin tuaj komod, për filozofinë tuaj, krahas këtij fluksi emigrantësh që shkojnë drejt Evropës, kundër trendit, përkundrejt kasës udhëheqëse të fuqishme në Evropë.

Leoluca Orlando: -Martin Luter King thoshte ‘Unë kam një ëndërr’. Unë them: ‘Unë jam person, ne jemi komunitet’ Unë jam person me alternativën e individit, dhe egoizmin e një individi. ne jemi qytet që mirëpret çdo gjë, dhe për këtë po punojmë për sigurinë. Ka vetëm një mënyrë për të garantuar sigurinë në një qytet. Është ajo që duhet t’i njohësh të gjithë, të bësh gjithçka mundesh. Prandaj edhe projekligji i miratuar nga ky Parlament, i propozuar nga Salvini, unë vazhdoj t’i jap transparencë këtu në Palermo, duke lëshuar çertifikatën e qëndrimit, që lejon firmosjen e një kontrate pune duke evituar punën në të zezë, marrjen me qira të një apartamenti në mënyrë ligjore. Besoj se kjo është një formë sigurie.

Më tej, rreth kësaj vizite, mësoni edhe në videon e mëposhtme të realizuar nga Mentor Nazarko:

  • Më shumë për Leoluca Orlando

Leoluca Orlando është një politikan italian, kryetar aktual i Palermos. Ai ishte gjithashtu kryetar bashkie i qytetit në 1985-1990 dhe 1993-2000 dhe kryetar i Federatës italiane të Futbollit Amerikan (FIDAF).

Ai njihet më së miri për kundërshtimin e tij të fortë ndaj mafisë siciliane gjatë kryebashkiakut të tij në vitet 1980, i cili u referohet publikisht në media si “Pranvera e Palermos” (italisht: Primavera di Palermo).

Orlando ka lindur në Palermo. Ai u diplomua në jurisprudencë dhe punoi si avokat dhe profesor në Universitetin e Palermos.

Ai ishte anëtar i Demokracisë Kristiane (DC), në krahun e majtë të partisë. Ai hyri në politikë në vitin 1976 si këshilltar ligjor i reformatorit Kristian Demokratik Piersanti Mattarella, i cili u bë president i Rajonit të Sicilisë në vitin 1978.

Dy burrat filluan të thyejnë mbajtjen e mafies në ishull.Në hakmarrje, mafia vrau Mattarellën në janar 1980.

Vëllai i Mattarellës dhe bashkëpunëtorët e tjerë i kërkuan të kandidojë për këshillin bashkiak të Palermos, ai u zhvillua me sukses dhe u zgjodh kryetar i bashkisë nga këshilli i qytetit në vitin 1985, duke u rizgjedhur sërish edhe në 1993. Në vitin 1992 ai u zgjodh gjithashtu në Dhomën Italiane të Deputetëve. Dy vjet më vonë ai u bë anëtar i Parlamentit Evropian.

Pas shpërbërjes së DC, ai themeloi një lëvizje popullore të quajtur The Network (“La Rete”), e cila në vitin 1999 u bashkua me Demokratët e Romano Prodit. Në 2001 ai ishte ndër themeluesit e The Daisy, një parti italiane aktualisht duke përfshirë shumicën e ish-anëtarëve të krahut të majtë të DC.

Që nga viti 2000, ai ka qenë President i “Institutit të Rilindjes Siciliane” një organizatë jofitimprurëse që merret me promovimin e ekonomisë dhe kulturës së ligjshmërisë dhe të drejtave të njeriut.

Në dhjetor 2000 ai dha dorëheqjen nga pozita e kryetarit dhe ishte kandidat për presidencën e rajonit autonom të Sicilisë. Megjithatë, ai u mposht nga kandidati i qendrës së djathtë Salvatore Cuffaro. Ai ka qenë President i Komisionit Parlamentar për çështjet rajonale.

Në prill të vitit 2008 ai u rizgjodh në Dhomën Italiane të Deputetëve.

Në maj 2007 ai kandidoi si kandidat i qendrës së majtë për kryebashkiak të Palermos, pasi fitoi zgjedhjet parësore të qendrës së majtë në një rrëshqitje lumore me rreth 72% të votave.

Në mars 2012 ai njoftoi kandidaturën e tij për kryetarin e Palermos si një i pavarur në zgjedhjet e majit, pasi kishte mbështetur pa sukses ofertën e kryebashkiakut të Rita Borsellino në një zgjedhje të diskutueshme parimore të fituara nga ish mbrojtësi i tij Fabrizio Ferrandelli.

Në raundin e parë, të mbajtur më 5 maj 2012, ai ishte kandidati më i votuar me 48% të votave pavarësisht se ishte mbështetur vetëm nga Italia e tij Vlera dhe një numër i partive të vogla të majtë (Federata e të Gjelbërve dhe Federata e majtas). Ai mori pjesë në raundin final kundër Ferrandellit të dytë të vendosur dhe më 21 maj ai fitoi balotazhin me 72% të votave. Ai u rizgjodh për një mandat të pestë personal si kryetar i bashkisë në 2017, duke fituar mbi 46% të votave në raundin e parë.

Në qershor të vitit 2018, në kundërshtim me urdhrat e qeverisë italiane, Orlando deklaroi se ai do të lejonte ‘Aquarius’, duke mbajtur 629 emigrantë të shpëtuar nga brigjet e Libisë, për t’u ulur në Palermo. Ai deklaroi se “Palermo në greqishten e lashtë do të thotë” port i plotë “, ne gjithmonë kemi mirëpritur anijet e shpëtimit dhe anijet që shpëtuan jetën në det, nuk do të ndalemi tani”.