MENU
klinika

Ekskluzive

Pamje nga investimet/ Madagaskari në duart e kinezëve

06.07.2019 - 11:11

Pamje ekskluzive nga Madagaskari

Zhvillime te reja urbane, ku kinezët po ndërtojnë rrugë dhe popullsia lokale prodhon tulla artizanale nga balta…

***

Madagaskari, një shtet ishull i Afrikës i vendosur në Oqeanin Indian, i ndarë nga kontinenti nga Kanali i Mozambikut.

Është ishulli i pestë më i madh në botë pas Australisë, Groeland, Guinea e Re dhe Borneo me kryeqytet Antananarivo. Gjuha malagaziane dhe frëngjishtja janë gjuhët zyrtare. Vendi është i ndarë në 22 rajone.

Më 6 nëntor 1972, Kina dhe Madagaskari vendosën marrëdhënie diplomatike, shkëmbimet miqësore mes popullit kinez dhe malagazisë vazhdojnë si në fushën ekonomike, tregtare, kulturore, edukative dhe njerëzore.

Qeveria Malageze gjithmonë ka forcuar zhvillimin e marrëdhënieve dhe bashkëpunimin e ngushtë me palën kineze në fushat ekonomike, tregtare, infrastrukturore, investuese dhe të komunikimit. Por gjithashtu nxit miqësinë dhe bashkëpunimin Afro-Kinez në çështjet ndërkombëtare dhe madje edhe rajonale. si dhe ka shumë teknikë kinezë që vijnë në ishull për shkëmbimin e njohurive.

Nga pikëpamja e zhvillimit strikt ekonomik, prania e Kinës në Madagaskar është e dobishme për këtë të fundit në aspekte të caktuara.


Kërkesa kineze është rritja e çmimeve të mallrave, që përmirëson kushtet e ishullit të tregtisë dhe fitimeve të eksportit, dhe marrëdhëniet e reja Sino-Malagasy ndihmojnë për të rifutur Madagaskarin në flukset ndërkombëtare të tregtisë formale, duke përfshirë edhe atë që është izoluar për dekada për shkak të paqëndrueshmërisë politike.

Në mënyrë të veçantë, Madagaskari mbetet i mbyllur pothuajse ekskluzivisht për një rol të furnizuesit të lëndëve të para (nafta, mineralet, druri, pambuku, etj.), Që ka efektin e përforcimit të pozitës së saj të pafavorshme në ndarjen ndërkombëtare të punës. Këto përfshijnë investimet kineze në bujqësi (veçanërisht në prodhimin e agrofueleve) të cilat tentojnë të favorizojnë zhvillimin e mono-kulturave të eksportit.

Vini re gjithashtu se importi masiv i produkteve kineze shkakton rënien e sektorit industrial lokal, veçanërisht të tekstilit, pavarësisht tarifave preferenciale të dhëna nga Kina. Së fundmi, nëse të ardhurat e buxhetit të qeverisë mund të rriten nëpërmjet eksporteve në Kinë, është çështja e shpërndarjes së këtyre të ardhurave dhe kohëzgjatjes.

Aktualisht, Franca, Mauritiusi, Kina dhe Shtetet e Bashkuara mbeten investitorët kryesorë në këtë vend.

Në politikën e promovimit dhe inkurajimit të investimeve të huaja në Madagaskar, veçanërisht në Kinë, krijimi i një mjedisi të favorshëm biznesi ka qenë një nga prioritetet e qeverisë aktuale të vendit me projektin IEM (Nisma e Emergjencës së Madagaskarit).

Përndryshe, tregtia, industria, shërbimet dhe madje edhe bujqësia janë sektorë të aktivitetit ku operatorët ekonomikë kinezë krijojnë miliarda Ariary për të investuar dhe krijuar shumë vende pune. Pra, Kina është aktualisht partneri kryesor ekonomik i Madagaskarit si në tregti ashtu edhe në investime.


Iniciativa ‘One Belt One Road’ gjithashtu përfiton shumë për Kinën në aspektin e diplomacisë, pasi ajo lejon që ajo të pohojë praninë e saj në vendet në zhvillim, duke regjistruar kështu hegjemoninë e saj me kalimin e kohës dhe duke dërguar një sinjal për vendet e industrializuara të Veriut. Së fundmi, kjo iniciativë kontribuoi në një bashkim të caktuar kinez, duke nxitur një ndjenjë krenarie dhe përkatësie kombëtare ndaj ndikimit të ri të Kinës jashtë vendit. Përfitimet e këtij bashkëpunimi janë të konsiderueshme për Kinën dhe kjo është arsyeja pse shumë prej tyre mbeten skeptikë për mundësitë reale që oferta e OBOR-it i ofron Madagaskarit.

Për Madagaskarin, prania e Kinës ndihmon vendin të gjejë fijen e zhvillimit të shekullit të 21-të. Për disa, do të ishte më shumë një formë e neokolonializmit.

Ndërsa disa në Afrikë denoncojnë neokolonializmin kinez dhe besojnë se Kina ka një axhendë të fshehtë për kontinentin, për Madagaskarin, përkundrazi, që marrëdhëniet me Kinën janë më të favorshme se sa me Perëndimin: Prania e Kinës në Madagaskar, partnerët e zhvillimit po krijojnë shëndet konkurs.

Disa gjithashtu theksojnë se ndihma e Kinës është më plotësuese sesa konkurruese. Në nivelin simbolik edhe pamja malagaziane është pozitive në kuptimin që kinezët karakterizohen më së shpeshti nga mungesa e paragjykimeve në krahasim me perëndimorët.

Së fundi, është shumë e papërfillshme që Kina është i vetmi vend që të investojë shumë në infrastrukturë dhe trajnim. Kina gjithashtu mund të ndihmojë Madagaskarin të arrijë deri në zhvillimin e pasurisë së saj për të përmbushur nevojat prioritare të Malagazisë.


Por pjesa me të vërtetë e rëndësishme e politikës së jashtme të Xi Jinping, Iniciativa e Brezit dhe Rrugës është një mënyrë për të promovuar një rritje të Kinës në skenën ndërkombëtare, e ndërtuar në veçanti në një komunitet rajonal që ndan të njëjtat interesa dhe të njëjtin fat.

Dhe gjithashtu lejon që Madagaskari të gjejë vendin e vet në hartën ekonomike botërore