MENU
klinika

Përfitimet dhe efektet anësore

Sa i dëmshëm është vaji i peshkut për organizmin?

14.07.2019 - 16:59

Vaji i peshkut mund të nxirret direkt ose të koncentrohet dhe të vendoset në formë kapsule.

Përbërësit aktivë janë acidet yndyrore omega-3 (acid Eicosapentaenoic [EPA] dhe acid docosahexaenoic [DHA]).

Dietat perëndimore zakonisht janë të ulëta në acidet yndyrore omega-3. Burime të tjera të acideve yndyrore omega-3 janë arra dhe vaj flaxseed.

  • Pretendimet medicinale

Vaju i peshkut përdoret për parandalimin dhe trajtimin e sëmundjes së arteries koronare. Dëshmitë e mëhershme treguan se vaji i peshkut ndoshta ul ndjeshëm sulmet në zemër dhe vdekjen për shkak të ritmeve anormale të zemrës tek njerëzit me sëmundje arterie koronare.

vaj peshku-konica.al

Edhe vaji i peshkut duket të ulë nivelin e triglicerideve në gjak, një faktor rreziku për sëmundjen e arteries koronare. Doza më e lartë e vajit të peshkut mund të zvogëlojë rrezikun e sëmundjes së arteries koronare dhe të dështimit të zemrës pa ulur presionin e gjakut.

Dëshmitë më të fundit tregojnë se marrja e vajit të peshkut për më shumë se 4 vjet nuk e uli sëmundjen e arteries koronare ose ngjarjet e tjera kardiovaskulare. Vaji i peshkut mund të ndihmojë në parandalimin e toksicitetit të veshkave të shkaktuara nga ciklosporina e ilaceve të ndryshme që mund ë përdoren.

Shtojcat e vajit të peshkut përdoren gjithashtu për trajtimin e artritit reumatoid. Megjithatë, dëshmitë shkencore që mbështesin çdo përfitim nuk janë bindëse.

  • Efektet anësore të mundshme

Mund të ndodhë lodhje, acarim, përzierje dhe diarre. Disa studime sugjerojnë se vaji i peshkut mund të shkaktojë edhe gjakderdhje. Megjithëse disa vajra përmbajnë sasi të tepërta të zhivës, testimet laboratorike nuk tregojnë vazhdimisht zhiva të tepërta në shtesat e vajit të peshkut.

vaj peshku-konica.al

Megjithatë, në bazë të efekteve anësore të dokumentuara, gratë shtatzëna ose që ushqejnë fëmijët me gji nuk duhet të marrin shtesë të acidit yndyror omega-3 të nxjerra nga peshqit dhe duhet të kufizojnë të ngrënit e peshkut për shkak të rrezikut të mundshëm të kontaminimit me merkur.

  • Ndërveprimet e mundshme të ilaçeve

Vaji i peshkut nuk duhet të përdoret nga njerëzit që marrin ilace antihipertensive pasi mund të ulë presionin e gjakut më shumë se sa dëshirohet.

Vaji i peshkut mund të rrisë efektin antikoagulant të warfarin, prandaj njerëzit që marrin warfarin duhet të shmangin vajin e peshkut.