Vaji i peshkut mund të nxirret direkt ose të koncentrohet dhe të vendoset në formë kapsule.
Përbërësit aktivë janë acidet yndyrore omega-3 (acid Eicosapentaenoic [EPA] dhe acid docosahexaenoic [DHA]).
Dietat perëndimore zakonisht janë të ulëta në acidet yndyrore omega-3. Burime të tjera të acideve yndyrore omega-3 janë arra dhe vaj flaxseed.
- Pretendimet medicinale
Vaju i peshkut përdoret për parandalimin dhe trajtimin e sëmundjes së arteries koronare. Dëshmitë e mëhershme treguan se vaji i peshkut ndoshta ul ndjeshëm sulmet në zemër dhe vdekjen për shkak të ritmeve anormale të zemrës tek njerëzit me sëmundje arterie koronare.
Edhe vaji i peshkut duket të ulë nivelin e triglicerideve në gjak, një faktor rreziku për sëmundjen e arteries koronare. Doza më e lartë e vajit të peshkut mund të zvogëlojë rrezikun e sëmundjes së arteries koronare dhe të dështimit të zemrës pa ulur presionin e gjakut.
Dëshmitë më të fundit tregojnë se marrja e vajit të peshkut për më shumë se 4 vjet nuk e uli sëmundjen e arteries koronare ose ngjarjet e tjera kardiovaskulare. Vaji i peshkut mund të ndihmojë në parandalimin e toksicitetit të veshkave të shkaktuara nga ciklosporina e ilaceve të ndryshme që mund ë përdoren.
Shtojcat e vajit të peshkut përdoren gjithashtu për trajtimin e artritit reumatoid. Megjithatë, dëshmitë shkencore që mbështesin çdo përfitim nuk janë bindëse.
- Efektet anësore të mundshme
Mund të ndodhë lodhje, acarim, përzierje dhe diarre. Disa studime sugjerojnë se vaji i peshkut mund të shkaktojë edhe gjakderdhje. Megjithëse disa vajra përmbajnë sasi të tepërta të zhivës, testimet laboratorike nuk tregojnë vazhdimisht zhiva të tepërta në shtesat e vajit të peshkut.
Megjithatë, në bazë të efekteve anësore të dokumentuara, gratë shtatzëna ose që ushqejnë fëmijët me gji nuk duhet të marrin shtesë të acidit yndyror omega-3 të nxjerra nga peshqit dhe duhet të kufizojnë të ngrënit e peshkut për shkak të rrezikut të mundshëm të kontaminimit me merkur.
- Ndërveprimet e mundshme të ilaçeve
Vaji i peshkut nuk duhet të përdoret nga njerëzit që marrin ilace antihipertensive pasi mund të ulë presionin e gjakut më shumë se sa dëshirohet.
Vaji i peshkut mund të rrisë efektin antikoagulant të warfarin, prandaj njerëzit që marrin warfarin duhet të shmangin vajin e peshkut.