MENU
klinika

Project Syndicate

3 problemet madhore të demokracive të sotme

19.08.2019 - 15:15

Duke revokuar papritur statusin e veçantë, të mbrojtur me kushtetutë të Jammu dhe Kashmir, India është bërë demokracia më e fundit kryesore ku veprohet kundër një komuniteti pakicë.

Ndërkohë, në Mbretërinë e Bashkuar, Kryeministri Boris Johnson është zotuar të lërë Bashkimin Evropian me ose pa një marrëveshje për të mbrojtur marrëveshjet kufitare midis Irlandës Veriore të qeverisur nga Britanikët dhe Republikës së Irlandës. Pozicioni i tij i ashpër injoron tërësisht shqetësimet e votuesve të Irlandës Veriore.

Në demokracinë tjetër të madhe në botë, Presidenti Donald Trump ka zgjuar marrëdhëniet e Amerikës me Meksikën dhe fqinjët e tjerë të Amerikës Qendrore dhe ka demonizuar vazhdimisht Hispanikët. Komuniteti hispanik amerikan tani po paguan një çmim të ashpër për një retorikë të tillë, siç dëshmohet nga masakra në El Paso, Texas, këtë muaj.

Kjo është pjesë e një tendence në demokracitë në mbarë botën. Tre tipare shqetësuese dallohen.

Së pari, politikanët po poshtërojnë aftësinë e qytetarëve për të debatuar, demonstruar dhe debatuar pa kërcënimin e dhunës.

Një studim i kohëve të fundit sugjeron që ka pasur një rritje shqetësuese të abuzimit, diskriminimit dhe sulmeve të motivuara nga racat dhe britanikët kundër minoriteteve etnike.

Së dyti, pasi kanë fituar pushtetin përmes zgjedhjeve demokratike, këta liderë po kërkojnë të dobësojnë institucionet e pavarura dhe kontrollet e pushtetit ekzekutiv. Shpërdorimi i kompetencave të urgjencës ose urdhrave ekzekutiv, anashkalimi i Parlamentit dhe agjencive qeveritare, dhe dobësimi i pavarësisë gjyqësore dhe “gjyqtarëve” që sigurojnë liderët politikë të luajnë me rregulla e bëjnë më të predispozuar që vendimet e qeverisë nuk do të balancojnë interesat e të gjithë qytetarëve.

Këto sulme ndaj pavarësisë së institucioneve i lënë pakicat veçanërisht të ndjeshme.

Gjithashtu, ekziston rreziku që pushteti politik në demokracitë e botës po bëhet më i personalizuar. Patronazhi, ndikimi personal dhe favorizimet po përdoren për të krijuar besnikëri ndaj udhëheqësit; dhe ata që nuk pranojnë favorizimin, dhunohen nga zyra ose pushohen nga puna në mënyrë arbitrare.

Shumë votues kanë shprehur zemërim lidhur me veprimet e Modi, Johnson dhe Trump. Por shumë demokraci të tjera janë gjithashtu në telashe.

Kryeministri izraelit Binyamin Netanyahu, Kryeministri Hungarez Viktor Orbán, Presidenti i Filipineve Rodrigo Duterte dhe Presidenti Brazilian Jair Bolsonaro të gjithë akuzohen për sjellje antikushtetuese.

India, Britania e Madhe dhe Amerika janë secila demokraci “model”: India është më e madhja, Britania ka “modelin Westminster” dhe Amerika ka një kushtetutë të jashtëzakonshme.

Në secilën nga këto demokraci të mëdha, pakicat janë nën sulm, si dhe konventat që kufizojnë fuqinë ekzekutive.

Qytetarët në secilin vend duhet të kuptojnë se nëse nuk mbrojnë institucionet që mbrojnë pakicat sot, ata vetë mund të sulmohen nesër.

Ngaire Woods është Dekan i Shkollës së Qeverisë Blavatnik në Universitetin e Oksfordit.

VAZHDO TË LEXOSH MË TEPËR PËR TEMËN


Nga Project Syndicate

Demokracitë në rrezik