MENU
klinika

Sindromi Tuneli Carpal apo dicka tjetër?

A është artriti shkaku i dhimbjes së duarëve?

27.08.2019 - 18:22

Ju përdorni duart gati çdo minutë të ditës, kështu që çdo herë që të dhëmbin është e rëndësishme të zbuloni pse.

Disa kushte mund të ndikojnë tek njerëzit që bëjnë lëvizje të njëjta dore për orë të tëra çdo ditë. Lëndimi i përsëritur i tendosjes mund të shkaktojë dhimbje në muskuj, nerva dhe tendona. Enjtja e sindromës së tunelit carpal prek dhe shtyp një nerv kryesor. Tenozynoviti , një gjedje më pak e njohur ,prek tendinet në anët e brendshme të kyçit. Një sëmundje autoimune si artriti reumatoid shpesh shkakton dhimbje në nyje.

Pa trajtim, mund të çojë në deformime në duar . Lidhjet e kyçeve dhe gishtërinjve janë caqe të zakonshme të osteoartritit, i cili ndodh me kalimin e kohës.

Trajtimi mund të fillojë me një qetësues pa recetë ose me recetë për të lehtësuar përkohësisht dhimbjen, por përdorimi i tyre afatgjatë ka qenë i lidhur me efekte anësore siç janë dëmtimi i mëlçisë ose veshkave dhe rreziku i lartë i sulmit në zemër.

Medikamente më të forta mund të jenë të nevojshme për të ndaluar një sëmundje degjeneruese si artriti reumatoid. Injeksione kortikosteroide janë një mundësi e rastit për të zvogëluar inflamacionin. Nxehtësia mund të lehtësojë ngurtësinë ndërsa një pako e ftohtë mund të lehtësojë dhimbjen.

Nëse keni një gjendje kronike, një terapist profesional mund t’ju mësojë se si të kufizoni stresin në nyje kur përdorni duart. Gjatë një krize , ai mund të sugjerojnë një ilac për të stabilizuar dorën . Ndonjëherë është i nevojshëm operacioni.

Kontraktimi i Dupuytren, një trashje nën lëkurë në pëllëmbën e dorës, mund të zhvillohet në gunga të forta që shkaktojnë gishtat të përkulen së brendshmi. Në qoftë se nuk hiqen gunga herët, mund të jetë e pamundur të drejtosh gishtat më vonë. Nëse opsionet e tjera nuk ndihmojnë në tunelin e carpal dhe de Quervain, operacioni mund të jetë përgjigjja.

Shumë kushte përkeqësohen pa trajtim të duhur, kështu që mos vononi të këshilloheni me mjekun ose një specialist të dorës.