MENU

Flasin mjekët

A mund ta rrit vera e kuqe cilësinë e jetesës?

31.08.2019 - 19:45

Një pikë verë  mund të ndihmojë që bakteret të mbeten të shëndetshëm dhe të lumtur, sugjeron një studim i ri.

Sado që një gotë verë e kuqe në javë mund të rrisë larminë e baktereve të mira në trup , kjo mund të ndihmojë në uljen e kolesterolit të keq dhe të mbani peshën nën kontroll , thonë studiuesit.

 

“Sa më shumë njerëzit  të pinë, aq më i lartë është diversiteti. Por edhe sasi të vogla, të tilla si një gotë verë e kuqe ëdo javë, tregon një përfitim,” tha autorja e parë e studimit Caroline Le Roy. Ajo është një bashkëpunëtore kërkimore në departamentin e kërkimeve dhe epidemiologjisë gjenetike në King’s College London.

Le Roy paralajmëroi se ndërsa gjetjet në studim ishin të forta, ata nuk mund të dëshmojnë se vera e kuqe përmirëson mikrobiomën, vetëm se të dy shoqërohen.

 

Nuk është alkooli që ka këtë efekt, por polifenolet në verën e kuqe. Polifenolet ndihmojnë në ushqimin e baktereve të mira në mikrobiomë, shpjeguan studiuesit.

Polifenolet gjenden gjithashtu në fruta dhe perime, dhe përfshijnë antioksidantë.

Për studimin, Le Roy dhe kolegët e saj panë efektin e birrës, mushtit, verës së kuqe dhe  verës së bardhë në mikrobiomën e zorrëve të 916 binjakëve femra.

Vetëm vera e kuqe rezultoi në një mikrobiomë më të larmishme, zbuluan studiuesit .

Mikrobiomi është një koleksion i baktereve në zorrë që ka një rol të rëndësishëm në shëndet. Një mikrobiomë i shëndetshëm ndihmon në tretjen e ushqimit dhe mbron nga  disa sëmundje në gji.

Një mikrobiomë jo e shëndetshme mund të ëojë në funksionimin e dobët të sistemit imunitar, shtim në peshë dhe kolesterol të lartë, tha Le Roy.

Një mikrobiomë me shumë baktere të ndryshme është një mikrobiomë e shëndetshme, shtoi ajo.

Ekipi i Le Roy zbuloi se vera e kuqe përmirësoi numrin e baktereve të ndryshme në mikrobiomë, krahasuar me ata që nuk pinin verë.

Studiuesit ishin në gjendje të konfirmojnë gjetjet e tyre në tre grupe të tjera në Britani, Hollandë dhe Shtetet e Bashkuara, të cilat sollën numrin e përgjithshëm të pjesëmarrësve në gati 3,000.

Për më tepër, rezultatet mbetën konstante edhe pasi llogariten faktorë të tillë si dieta, statusi socio-ekonomik dhe mosha.

Samantha Heller, një laborante e lartë klinike në NYU Langone Center Center në Neë York City, mendon se pirja e verës së kuqe mund të jetë shenja e një stili jetese të shëndetshëm, kështu që përfitimet shëndetësore mund të jenë për shkak të faktorëve të tjerë.

Vera vjen nga rrushi, të cilat si shumë ushqime bimore, janë të pasura me polifenole, tha Heller.

Por polifenolet gjenden gjithashtu në perime, fruta, kokrra, arra, bishtajore dhe ëajra që nuk përmbajnë alkool, vuri në dukje ajo.

“Përveç kësaj, bimët janë burimi ynë i vetëm i fibrave dietike, i cili është ushqimi i preferuar për mikrobet që jetojnë në zorrën tonë. Kur ato janë të shëndetshme, ato ndihmojnë në mbajtjen e trupit tonë të shëndetshëm,” tha Heller.

 

Ndërsa pirja e sasive të vogla të verës së kuqe ka përfitime të dukshme për shëndetin, ka edhe efekte jo të shëndetshme të pirjes së tepërt, sië janë sëmundja e mëlëisë, kanceret e caktuara, pankreatiti dhe një sistem imuniteti në depresion, tha ajo.

“Verë e kuqe  , apo ndonjë pije alkoolike, nuk është mrekullia për të cilën duhet të besojmë”, tha Heller.

“Le të jemi të sinqertë, shumica prej nesh ndoshta pinë më shumë se kaq. Nëse nuk pini alkool, nuk ka asnjë arsye për të filluar,” tha Heller.