MENU
klinika

Ç'duhet të dini për të?

Çfarë është bulimia? Sa e rrezikshme është?

20.08.2019 - 17:10

Bulimia është një sëmundje e ngrënies në të cilën ju hani shumë ushqime në të njëjtën kohë në mënyrë të pa kontrolluar.

Për të kompensuar mbingopjen, shumica e njerëzve provokojnë të vjella dhe ushtrohen shumë. Sidoqoftë, disa njerëz marrin laksativë për t’i dhënë vetes diarre. Ose mund të marrin pilula uji (diuretikë) për ta bërë veten të urinuar. Zakonisht, ato përfundojnë goxha afër një peshe mesatare.

Bulimia zakonisht fillon në vitet e adoleshencës ose në moshë të rritur dhe është më e zakonshme tek vajzat dhe gratë. Mund të shkaktohet që presionet sociale të jenë të holla. Bulimia mund të trashëgohet në familje .

  • Cilat janë simptomat e bulimisë?

Simptoma kryesore është përsëritje e ngrënies dhe pastrimit.

  • Ju mund të:

Hani shumë më shumë ushqime në të njëjtën kohë sesa shumica e njerëzve, ndonjëherë disa herë në ditë;

Hani kur nuk keni uri;

Hani aq shumë sa keni dhimbje barku;

Hani në fshehtësi dhe mendoni se ngrënia juaj është jashtë kontrollit;

Shpesh hani ushqime të ëmbla, me yndyrë të lartë (si torta dhe akullorja);

Ndjeheni shumë fajtorë që keni ngrënë shumë;

Pasi të keni ngrënë gjellë, ju mund të pastroheni për të kompensuar që keni ngrënë shumë, kështu që ju mund:

Forconi veten të villni;

Merrni laksativë për ta bërë lëvizje të zorrëve;

Të mos hani fare ose të mbani dietë shumë;

Ushtroni shumë;

I kushtoni më shumë vëmendje peshës dhe formës së trupit tuaj sesa duhet. Shpesh ndjehesh keq për mënyrën sesi trupi duket edhe kur njerëzit e tjerë mendojnë se dukesh mirë.

Për dallim nga çrregullimet e tjera të ngrënies, njerëzit me bulimi shpesh kanë një peshë mesatare. Por pesha e tyre mund të ulet dhe rritet më shumë se normale.

  • A mund të shkaktojë bulimia probleme të tjera?

Po. Ideja për të bërë kompensim për mbingopje mund të dëmtojë trupin . Nëse nxirrni shumë (villni psh) , mund të sëmureni dhe madje të vdisni.

  • Provokimi i të vjellave të vjella të shumëta mund të shkaktojë:

Shenja në grykë nga vendosja e gishtërinjve në fyt për të detyruar veten të villni;

Dëmtimi i dhëmbëve nga acidi i stomakut;

Enjtje e gjëndrave në faqe;

Dëmtimi i ezofagut (tubi që lidh gojën me stomakun ) nga acidi i stomakut;

Rrallë, trazim i stomakut ose ezofagut tuaj, që mund të jetë kërcënuese për jetën;

Marrja e shumë laksativëve ose pilula uji dhe të vjellat shumë, të gjitha mund të prishin ekuilibrin kimik në trup. Bilanci jonormal kimik mund të ndikojë keq në ritmin e zemrës.

  • Diagnoza

Mjekët bëjnë një provim fizik për të kërkuar simptomat e bulimisë.

  • Mjekët do të diagnostikojnë buliminë nëse:

Bazoni vetë-imazhin tuaj kryesisht në peshën dhe formën tuaj;

Hani të paktën një herë në javë për 3 muaj;

Pastroheni për të bërë kompensimin e tepërt duke bërë gjëra të tilla si të vjellat;

  • Si e trajtojnë mjekët buliminë?

Mjekët trajtojnë buliminë me këshillime dhe ilaçe.

Këshillimi zakonisht përdoret. Mund të jetë një-në-një me një terapist ose në një grup.

  • Qëllimet janë:

Të motivojë që të ndryshosh;

Për të krijuar një model të rregullt dhe fleksibël të të ngrënit;

Për të pakësuar fokusin në peshën dhe formën e trupit;

Mjekët gjithashtu mund të përshkruajnë një lloj ilaçi kundër depresionit për të ndihmuar në pakësimin se sa shpesh ju mbingopeni dhe pastroheni.

Ky ilaç gjithashtu trajton ankthin dhe depresionin, të cilat janë të zakonshme tek njerëzit me bulimi.