MENU
klinika

Historia e Nikut

“Dije që akoma je në kohë të bësh gjithçka që do”

20.08.2019 - 16:13

Niku, tani 24 vjeç, u diagnostikua në moshën 13 vjeç me diabet të tipit 1 dhe është shfaqur si një zë kryesor në rritjen e ndërgjegjësimit për sëmundjen.

Në vitin 2015, ai ndihmoi të gjente Përtej Tipit 1, një filantropi që synon të fuqizojë njerëzit me diabet tip 1 “që të dy të jetojnë mirë sot dhe të financojnë një të nesërme më të mirë”.

Ai ka folur për ne në lidhje me përvojën e tij me diabetin tip 1 dhe mesazhin për të tjerët me këtë sëmundje.

A do t’i ndani rrethanat e diagnozës suaj të diabetit tip 1? Cilat ishin mendimet tuaja fillestare?

Mendimet e mia kur u diagnostikova ishin shqetësim i vërtetë për të ardhmen time, para së gjithash si një interpretues pasi më pëlqën të këndoj, dhe gjithashtu nuk dija asgjë për sëmundjen. Unë mendoj se fillimisht thjesht po mendoja se do të kufizonte aftësinë time për të ndjekur ëndrrat e mia.

Si e menaxhoni diabetin tuaj tip 1? A përdorni pompë insuline?

Unë përdor një pompë insuline për të ndihmuar në menaxhimin e diabetit, kontrolloj shpesh sheqerin në gjak dhe bëj çmos që të njoh trupin tim dhe të ndjehem mirë nëse niveli është i lartë apo i ulët. Më shumë se gjithçka, po i besoj mjekut tim dhe po ndjek të gjitha këshillat e tij.

Ju keni një jetë shumë aktive dhe të ngarkuar me diabetin tuaj tip 1. Çfarë bëni për të menaxhuar dietën dhe ushtrimin tuaj?

Unë zgjedh të jetoj një jetë mjaft të shëndetshme për sa i përket zakonit tim të ngrënies. Por unë e dua ushtrimin fizik dhe e shtyj trupin tim për më shumë . Unë mendoj se është thjesht të jesh i sinqertë dhe i hapur me njerëzit me të cilët je duke punuar, ose trainerët dhe miqtë me të cilët mund të stërvitesh, në lidhje me sëmundjen dhe si të kujdesesh për situatat nëse ato lindin.

Si ju ka mbështetur familja në gjithë këtë?

Familja ime ka qenë një mbështetje e jashtëzakonshme që nga koha kur u diagnostikova deri më tani. Unë u bëra shumë i pavarur dhe zgjodha të jem i pavarur kur bëhet fjalë për sëmundjen, por kurrë nuk kam frikë të mbështetem tek ata kur të vijnë situata të caktuara.

Çfarë mesazhi keni për të tjerët që jetojnë me diabet tip 1?

“Dije që akoma je në kohë të bësh gjithçka që dëshiron të bësh me jetën tënde.”

Nuk e lejoja të më ngadalësonte, mos u dekurajoni. Është e vështirë, sepse është një sëmundje kaq e paparashikueshme nga dita në ditë. Edhe kur mendoni se keni një kontroll vërtet të fortë se si ta menaxhoni atë, ka raste që trupi thjesht bën atë që dëshiron.

Pra, jini të durueshëm dhe mos u irriton