MENU
klinika

Zbuloni shkakun

Keni nyje të vogla në formë fasule në qafë, sqetulla apo…

31.08.2019 - 20:31

Çfarë  është sarkoidoza?

Sarkoidoza  është një sëmundje në të cilën formohen tufa të vogla qelizash inflamatore në një ose më shumë organe . Tufat e qelizave quhen granuloma. Ata nuk janë kancerogjenë. Kur keni sarkoidozë, keni edhe inflamacion në të gjithë trupin .

Mjekët nuk e dinë se çfarë e shkakton sarkoidozën. Granulomat më së shpeshti formohen në mushkëri dhe nyje limfatike, por ato mund të ndodhin në çdo organ.

Granulomat në mushkëri mund të ju bëjnë kollë dhe të ndjeheni pa frymë. Inflamacioni në të gjithë trupin mund t’ju japë ethe, humbje peshe dhe dhimbje në nyje.

Për të thënë nëse keni sarkoide, mjekët do të bëjnë një rreze me gjoks dhe do të shikojnë një mostër të indit tuaj nën një mikroskop (biopsi). Nuk ka kurë, por sarkoidoza shpesh largohet vetë. Mjekët mund të ju japin ilaë për të pakësuar simptomat.

Cilat janë simptomat e sarkoidozës?

Shumë njerëz me sarkoidozë nuk kanë simptoma ose vetëm simptoma të buta. Por disa njerëz sëmuren shumë.

Simptomat varen nga ajo pjesë e trupit që është prekur.

Simptomat e përgjithshme të sarkoidozës përfshijnë:

Ethe

Ndjeheni të dobët dhe të lodhur

Pa oreks dhe humbje peshe

Nyje  të dhimbshme, të fryra

Nyjet limfatike të fryra (organe të vogla në formë fasule në qafë, ijë dhe sqetulla)

Simptomat e mushkërive janë më të zakonshmet dhe përfshijnë:

Problemet  me frymëmarrjen

Kollitja, nganjëherë kollitje  me gjak

Simptomat e lëkurës janë të zakonshme dhe përfshijnë:

Njolla të dhimbshme të kuqe në lëkurë erythema nodosum)

Rrathë të sheshtë ose të ngritur në hundë, faqe, buzë dhe veshë

Simptomat e syve përfshijnë:

Sytë e kuq, të dhimbshëm, të rrjedhshëm

Ulje e shikimit dhe rrallë verbëri

Simptomat e zemrës janë të rralla por mund të jenë të rrezikshme. Ju mund të keni:

Arrest kardiak  nga një problem i ritmit të zemrës, që mund të jenë fatale

Probleme me frymëmarrjen nga dështimi i zemrës

Shumë pjesë të tjera të trupit mund të preken.

 

Si mund të thonë mjekët nëse kam sarkoidozëë

Mjekët zakonisht dyshojnë në sarkoidozën nëse keni:

Shumë nyje limfatike të fryra

Një rreze x jonormale e kraharorit

Për të treguar me siguri, mjekët zakonisht:

 

Marrin një mostër të indit , zakonisht nga mushkëritë, dhe  e shohin  atë nën një mikroskop (biopsi)

Nëse keni sarkoide, mjekët do të kontrollojnë se si mushkëritë  po funksionojnë duke përdorur:

 

Testet e funksionit pulmonar

Do të keni gjithashtu teste të tjera për të parë se cilat organe preken. Ju mund të keni EKG, skanim CT, skanim PET, ekzaminim sysh nga një specialist sysh dhe teste gjaku.

 

Si e trajtojnë mjekët sarkoidozënë

Mjekët nuk e trajtojnë sarkoidozën nëse nuk shkakton simptoma.

 

Për të pakësuar simptomat, mjekët mund t’ju japin :

NSAID, të tilla si aspirina ose ibuprofen, për të zvogëluar dhimbjen ose ethet

Kortikosteroidet, sië është prednizoni, për të trajtuar inflamacionin

Nëse kortikosteroidet nuk ndihmojnë, mjekët mund të përdorin ilaëe më të forta që bllokojnë sistemin imunitar.

 

Nëse keni sarkoidozë në zemër , mjekët mund të vendosin një kardiak (një pajisje elektrike të vogël që mjekët vendosin në gjoksin për të ndihmuar në kontrollin e ritmeve të pazakonta të zemrës).

 

Rrallë, nëse sarkoidoza ka dëmtuar rëndë mushkëritë, zemrën ose mëlëinë, mund të keni nevojë për një transplant organi.