MENU
klinika

Ja çfarë janë ato!

Keni pika të kuqe në trup?

13.08.2019 - 11:17

Keratosis pilaris është një çrregullim i zakonshëm në të cilin qelizat e vdekura të gjakut nga shtresa e sipërme e lëkurës lidhen poret e folikulave të qimeve.

Shkaku i saktë nuk dihet, megjithëse trashëgimia shpesh luan një rol të rëndësishëm. Gjithashtu, njerëzit me dermatit atopik ka më shumë të ngjarë të kenë keratozë pilaris. Sidoqoftë, keratoza pilaris nuk duket se është një mbindjeshmëri ose çrregullim i sistemit imunitar.

  • Simptomat

Gungat që ndodhin në keratozë pilaris janë të vogla, në lëkurë, ose të kuqe dhe të thata. Ato shfaqen në gjëndrat e qimeve dhe e bëjnë lëkurën të ndihet si e ashpër.

Në përgjithësi, këto gunga nuk kruhen ose dëmtojnë dhe shkaktojnë vetëm probleme kozmetike, megjithëse ndonjëherë ato shkaktojnë kruajtje të lehta. Krahët, kofshët dhe të pasmet preken më së shpeshti. Fytyra mund të shpërthejë, veçanërisht tek fëmijët. Gungat kanë më shumë të ngjarë të zhvillohen në mot të ftohtë dhe të pastrohen gjatë verës. Lëkura mund të duket e kuqe.

  • Diagnoza

Një ekzaminim i mjekut për lëkurën.

kolana e librave

Zakonisht, mjeku bën diagnozën e keratozës pilaris bazuar në pamjen dhe ndjenjën e lëkurës në zona tipike të prekura.

  • Trajtimi

Hidratues të specializuar të lëkurës që përmbajnë acide ure ose α-hidroksi.

Ndonjëherë trajtime me lazer.

Trajtimi i keratozës pilaris nuk është i nevojshëm përveç nëse personi shqetësohet nga shfaqja e çrregullimit. Hidratuesit e lëkurës me acide ure ose α-hidroksi si acidi glikolik ose laktik janë trajtimi kryesor. Mund të përdoren gjithashtu vajra, kremra me acid salicilik, acid laktik, ure, ose recetë për heqjen e tyre siç janë adaptaleni ose tretinoin.

Mjekët mund të përdorin një lazer për të trajtuar skuqjen e fytyrës nëse është i pranishëm dhe i mundimshëm për personin.