MENU
klinika

Kujdes!

Kortikosteroidet e tepërta mund të shkaktojnë defekte në shikim

02.08.2019 - 18:01

Cfarë është sindromi Nelson?

Njerëzit të cilët kanë hequr të dy gjendrat mbiveshkore si trajtim i sëmundjes Cushing mund të zhvillojnë sindromën Nelson.

Në sindromën Cushing, niveli i kortikosteroideve është i tepërt, zakonisht për shkak të mbiprodhimit nga gjëndrat mbiveshkore.

Në këtë çrregullim, tumori i hipofizës që shkaktoi sëmundjen Cushing vazhdon të rritet, duke prodhuar sasi të mëdha të kortikotropinës dhe duke çuar në errësim të lëkurës. Tumori i hipofizës në zgjerim mund të ndikojë strukturat e afërta në tru, duke shkaktuar dhimbje koke dhe defekte në shikim.

Disa ekspertë besojnë se ky ndikim mund të parandalohet, të paktën në disa njerëz, nga terapia me rrezatim në gjëndrën e hipofizës. Nëse është e nevojshme, sindroma Nelson mund të trajtohet me terapi rrezatimi ose heqje kirurgjikale të gjëndrës së hipofizës.

kolana e librave

  • Si mund të ndikojnë kortikosteroidet në gjëndrat mbiveshkore?

Tek personat që marrin doza të mëdha të kortikosteroideve, siç është prednizoni, funksioni i gjëndrave mbiveshkore mund të shtypet. Ky shtypje ndodh sepse doza të mëdha të kortikosteroideve parandalojnë hipotalamusin dhe gjëndrrën e hipofizës të prodhojnë hormonet që stimulojnë normalisht funksionin e veshkave.

Nëse personi befas ndalon marrjen e kortikosteroideve, trupi nuk mund të rivendosë shpejt funksionin e veshkave, dhe rezulton insuficienca e përkohshme adrenale (një gjendje e ngjashme me sëmundjen Addison). Gjithashtu, kur shfaqet stresi, trupi nuk është në gjendje të stimulojë prodhimin e kortikosteroideve shtesë që janë të nevojshme.

Prandaj, mjekët kurrë nuk ndalojnë përdorimin e kortikosteroideve papritmas nëse njerëzit i marrin ato për më shumë se 2 ose 3 javë. Në vend të kësaj, mjekët gradualisht zvogëlojnë dozën me javë dhe nganjëherë muaj.

Gjithashtu, doza mund të ketë nevojë të rritet në personat që sëmuren gjatë marrjes së kortikosteroideve.

Përdorimi i kortikosteroidit mund të ketë nevojë të rifillohet tek personat që sëmuren ose ndihen të stresuar brenda disa javësh pasi të kenë bllokuar dhe ndaluar kortikosteroidin.