MENU
klinika

Mund të jenë shumë të rrezikshme!

Kujdes kur përdorni ilaçe për kollë ose për të ftohtë!

14.08.2019 - 13:09

Acetaminofeni është një ilaç pa recetë, i përdorur për të ulur ethet dhe për të zvogëluar dhimbjet.

Shitet me shumë emra markash, siç është Tylenol®. Gjendet gjithashtu në shumë ilace për kollë dhe produkte për të ftohtin.

Acetaminofeni është zakonisht i sigurt, por mund t’ju dëmtojë shumë.

Farë është helmimi nga acetaminofeni?

Helmimi nga acetaminofeni është rezultat i marrjes së tepërt të acetaminofenit.

Helmimet me acetaminofen ndodhin kur merrni aksidentalisht disa ilaçe të ndryshme ose produkte që kanë acetaminofen.

Helmimi nga acetaminofeni mund të ndodhë ngadalë nga marrja e dozave të vogla të acetaminofenit me kalimin e kohës.

Helmimi nga acetaminofeni mund të dëmtojë seriozisht mëlçinë.

Lexoni me kujdes etiketat e ilaçeve kollës dhe produkteve të të ftohtit.

Nëse kujdeseni për një fëmijë me të ftohtë ose kollë, tregoni shumë kujdes që mos t’i jepni fëmijës shumë acetaminofen. Shumë lloje të ndryshme të ilaçeve në të gjitha format e ndryshme (të lëngshme, pilula, të përtypshme) kanë acetaminofen si një përbërës. Mos i jepni ilaç fëmijës me acetaminofen nëse fëmija ka marrë tashmë një ilaç tjetër me acetaminofen.

Nëse mendoni se ju ose dikush tjetër mund të ketë helmime nga acetaminofeni, kërkoni ndihmë urgjente mjekësore.

  • Cilat janë simptomat e helmimit me acetaminofen?

Zakonisht nuk ka simptoma menjëherë.

  • Nëse mbidozimi është shumë i madh, simptomat ndodhin në faza:

Së pari, mund të ndiheni të tensionuar.

kolana e librave

Pas 1 deri në 3 ditë, ju mund të ndjeheni dhimbje në stomak dhe të keni dhimbje barku.

Pas 3 – 4 ditësh, ju mund të keni kriza, të zhvilloni lëkurë të verdhë dhe sy (verdhëza), dhe të ken rrjedhje nën lëkurë, nga hunda ose mishrat e dhëmbëve

Pas rreth 5 ditësh, ju ose shëroheni ose organet tuaja dështojnë, gjë që mund t’ju vrasë.

  • Nëse helmimi është nga marrja e dozave më të vogla me kalimin e kohës, mund të keni:

-Lëkurë dhe sytë e verdhë (verdhëza);

-Gjakderdhje;

  • Si e diagnostikojnë mjekët nëse kam helmim me acetaminofen?

Mjekët do të bëjnë teste gjaku për të kontrolluar helmimin e acetaminofenit. Ata gjithashtu mund të bëjnë teste për të parë se sa mirë po funksionon mëlçia juaj.

  • Si e trajtojnë mjekët helmimin e acetaminofenit?
ilace te ftohtit-konica.al
  • Mjekët do të:

Ju japin qymyr të aktivizuar për të larguar acetaminofenin nga gjaku, nëse keni marrë acetaminofen brenda orëve të fundit.

Ju jap një antidot (ilaç që funksionon kundër acetaminofenit) për të mbrojtur mëlçinë.

Nëse mëlçia është e dëmtuar, ju mund të keni nevojë të mjekoheni për dështim të mëlçisë apo edhe transplantim të mëlçisë.

  • Si mund ta parandaloj helmimin e acetaminofenit?

Merrni vetëm dozën e rekomanduar;

Lexoni etiketat e ilaçeve me kujdes;

Mos merrni një ilaç që përmban acetaminofen nëse tashmë keni marrë acetaminofen;

Nëse keni probleme me mëlçinë ose pini alkool, pyesni mjekun tuaj se çfarë ilaçi duhet të merrni për dhimbje ose ethe;