MENU
klinika

Kujdes me këto foshnje!

Kush rrezikohet nga deformimi i kockave të legenit!

24.08.2019 - 16:01

Kockat në legen mund të zhvillohen gabimisht gjatë lindjes.

Në displazinë zhvillimore, që quhej më parë zhvendosje kongjenitale e kockave të legenit, foleja e kockave të të porsalindurit dhe koka femorale, të cilat normalisht formojnë nyjen elegenit, bëhen të ndara, shpesh sepse legeni ka një fole që nuk është mjaft e thelle per te mbajtur koken e femurit.

Displazia e legenit është më e zakonshme në mesin e:

Të porsalindurit me një prezantim të ndenjurash (dalin me të pasmet në fillim);

foshnje me probleme me zemren
foshnje me probleme me zemren

Të porsalindurit që kanë deformime të tjera (siç janë defektet e lindjes së këmbëve ose problemet me qafën);

Të porsalindurit që kanë të afërm të afërt me defektin;

Të gjithë të porsalindurit ekzaminohen për displazia  zhvillimore e legenit. Mjeku mund të jetë në gjendje të zbulojë defektin duke lëvizur ijet e të porsalindurit përmes një seri lëvizjesh specifike.

kolana e librave

Këmbët ose ijet e djathta dhe të majta shpesh duken të ndryshme nga njëri-tjetri tek të posalindurit e prekur. Të porsalindurit në rrezik të lartë të displazisë  zhvillimore, sidomos ato të lindura në prezantimin e të ndenjurave, ata të lindur me deformime të tjera, dhe vajzat që kanë një histori pozitive familjare të displazisë zhvillimore, duhet të bëjnë  ultrasonografinë e ijeve në moshën 6 javëshe.

Një test imazhi është gjithashtu i nevojshëm nëse mjeku konstaton ndonjë anomali gjatë ekzaminimit të foshnjës. Në foshnjat më të reja se 4 muaj, ultrasonografia e vitheve mund të konfirmojë diagnozën e displazisë  zhvillimore të legenit. Në foshnjat më të mëdha se 4 muajshe, rrezet x mund të përdoren.

Trajtimi i hershëm i displazisë  zhvillimore është i rëndësishëm për të shmangur nevojën për kirurgji më vonë.

foshnje
foshnje

Trajtimi më i mirë është përdorimi i hershëm i parzmore Pavlik.

Rripi Pavlik është një shtrëngim i butë që mban gjunjët e foshnjës të përhapura jashtë dhe lart drejt gjoksit.

Nëse defekti vazhdon të kalojë moshën 6 muajshe, zakonisht është e nevojshme kirurgjia për të rregulluar hipin në pozicionin normal.