MENU
klinika

Shenjat

Ky problem në qafen e mitrës mund të shkaktojë sterilitet

02.08.2019 - 17:00

Stenoza e qafës së mitrës është ngushtimi i kanalit të qafës së mitrës (pjesa e poshtme e mitrës).

Steriliteti mund të ndodhë, ose mitra mund të mbushet me gjak ose qelb.

Hapja e qafës së mitrës mund të zgjerohet për të lehtësuar simptomat.

Në stenozën e qafës së mitrës, rrugëkalimi përmes qafës së mitrës (nga vagina në trupin kryesor të mitrës) është i ngushtë ose plotësisht i mbyllur.

Disa gra lindin me stenozë të qafës së mitrës. Në të tjerat, stenoza e qafës së mitrës rezulton nga një çrregullim ose një gjendje tjetër, si në vijim:

Menopauza, sepse indet në qafën e mitrës janë të hollë (atrofi);

Kanceri i qafës së mitrës ose kanceri i mureve të mitrës (kanceri endometrial);

Kirurgjia që përfshin qafën e mitrës — për shembull, e bërë për të trajtuar ndryshimet prekanceroze të qafës së mitrës (dysplasia);

Procedurat që shkatërrojnë ose heqin murin e mitrës (ablacioni endometrial) te gratë që kanë gjakderdhje të vazhdueshme vaginale;

Terapia me rrezatim për të trajtuar kancerin e qafës së mitrës ose kancerin endometrial;

Stenoza e qafës së mitrës mund të rezultojë në një akumulim të gjakut në mitër (hematometra).

Tek gratë që kanë akoma menstruacione, gjaku menstrual i përzier me qelizat nga mitra mund të rrjedhë prapa në legen, duke shkaktuar endometriozë.

Abcesi (qelb) mund të grumbullohet në mitër (siç ndodh në disa gra me kancer të qafës së mitrës ose endometrial). Akumulimi i abcesit në mitër quhet pyometra.

  • Simptomat

Para menopauzës, stenoza e qafës së mitrës mund të shkaktojë anomali të menstruacioneve, të tilla si mungesa e ciklit , cikle të dhimbshme (dismenorre) dhe gjakderdhje anormale. Stenoza e qafës së mitrës gjithashtu mund të shkaktojë infertilitet.

Pas menopauzës, stenoza e qafës së mitrës mund të jetë e pranishme, por jo të shkaktojë simptoma.

kolana e librave

Një hematometër ose pyometra mund të shkaktojë dhimbje ose të shkaktojë fryrje të mitrës. Ndonjëherë gratë ndiejnë një gungë në zonën e legenit.

  • Diagnoza

Vlerësimi i një mjeku;

Ndonjëherë teste për të përjashtuar kancerin;

Mjekët dyshojnë për diagnozën bazuar në simptoma dhe rrethana, siç janë:

Kur cikli ndalon ose bëhen të dhimbshme pas operacionit në qafën e mitrës.

Kur mjekët nuk mund të futin një instrument në qafën e mitrës për të marrë një mostër të indeve për një test Papanicolaou (Pap) ose virus të papillomës njerëzore (HPV) (i quajtur testimi i citologjisë së qafës së mitrës) ose një mostër nga veshja e mitrës për një biopsi endometrium.

Mjekët konfirmojnë diagnozën duke provuar të kalojnë një sondë përmes qafës së mitrës për në mitër.

Nëse stenoza e qafës së mitrës shkakton simptoma, bëhen teste për të përjashtuar kancerin. Nëse gratë premenopauzale kanë hematometër ose pyometra, këto teste mund të përfshijnë testimin e citologjisë së qafës së mitrës (siç është një test Pap ose HPV) dhe biopsi endometriale.

Para se të bëhen këto teste, mjekët bëjnë një procedurë, të quajtur dilatim dhe kthesa (D&C) ku zgjerohet ose hapet qafën e mitrës. Kjo procedurë u mundëson mjekëve të marrin mostra nga qafa e mitrës dhe nga veshja e mitrës.

  • Asnjë test i mëtejshëm nuk nevojitet nëse:

Gratë janë pas menopauzës (periudhat menstruale kanë ndaluar).

Ata nuk kanë simptoma dhe nuk kanë hematometër ose pyometra.

Rezultatet e testeve të citologjisë së qafës së mitrës janë normale.

  • Trajtimi

Zgjerimi i qafës së mitrës

Stenoza e qafës së mitrës trajtohet vetëm nëse gratë kanë simptoma, një hematometër ose një pyometra. Pastaj, qafa e mitrës mund të zgjerohet (dilatohet) duke futur shufra metalikë të vogla, të lubrifikuara (dilatorë) përmes hapjes së tij, duke futur kështu dilatues më të madh.

Për të provuar për të mbajtur qafën e mitrës hapur, mjekët mund të vendosin një tub (stentin e qafës së mitrës) në qafën e mitrës për 4 deri në 6 javë.