MENU
klinika

Rastet kur ndodh

Nën ushqyerja dhe pasojat e dëmshme shëndetësore

19.08.2019 - 19:31

Nën ushqyerja mund të rezultojë nga mos konsumimi i ushqimit të mjaftueshëm ose pamjaftueshmëria e një lëndë ushqyese thelbësore (siç janë vitaminat dhe mineralet).

Mund të zhvillohet ose përkeqësohet në spital.

Personat që janë në spital mund të hanë më pak për disa arsye:

Sëmundja ose ilaci mund të shkaktojë humbje të oreksit.

Ushqimi mund të jetë i panjohur dhe jo i shijshëm.

Disa njerëz janë në një dietë të kufizuar, të tilla si një dietë me pak yndyrë ose kripë të ulët, të cilën mund të mos e shijojnë.

Ushqimi shërbehet dhe hiqet në oraret e caktuara.

Njerëzit mund tëhanë ushqime që nuk i pëlqejnë ose nuk mund t’i hanë për arsye filozofike ose fetare.

Për disa njerëz, të ngrënit në një shtrat spitalor me një tabaka është e vështirë.

kolana e librave

Disa njerëz kanë nevojë për ndihmë ose më shumë kohë ndërsa hanë. Shpesh, deri në kohën kur dikush arrin ti ndihmojë për të ngrënë, ushqimi është ftohur dhe është edhe më pak i shijshëm.

Nëse protezat lihen në shtëpi, nuk vendosen mirë ose nuk përshtaten drejt, përtypja mund të jetë e vështirë.

Uji mund të jetë i vështirë për tu arritur nga shtrati i spitalit.

Ushqyerja është një problem serioz, veçanërisht për njerëzit e moshuar dhe njerëzit që kanë çrregullime kronike. Njerëzit që nuk ushqehen nuk mund të luftojnë infeksionet. Plagët shërohen më ngadalë, dhe shërimi është më pak i mundshëm. Mungesa e vitaminës D është veçanërisht e zakonshme në mesin e njerëzve që janë në spital. Kjo mungesë rrit rrezikun e frakturave të shkaktuara nga rëniet.

  • Parandalimi

Anëtarët e stafit të spitalit mund të sigurohen që dieta kufizuese të ndryshohet sa më shpejt të jetë e mundur kur nuk është më e nevojshme dhe mund të kontrollojnë se sa hanë pacientët çdo ditë. Në pranimin në spital, njerëzit ose anëtarët e familjes së tyre mund t’i njoftojnë anëtarët e stafit se cilat ushqime preferohen ose nuk hahen.

Dietat spitalore mund të modifikohen në një farë mase. Anëtarët e familjes mund të sjellin ushqime të preferuara, përveç nëse ato ushqime janë të kufizuara për arsye mjekësore. Prania e anëtarëve e familjes në vakte ndihmon sepse njerëzit kanë tendencë të hanë më shumë kur hanë me të tjerët. Familjarët ose personeli duhet të sigurohen që njerëzit që veshin proteza ti kenë vendosur ato. Dietologu spitalor mund t’u sigurojë njerëzve shtesa të lëngshme ushqyese për të ndihmuar në parandalimin e nën ushqyerjes.

Një shtambë me ujë të freskët duhet të vendoset brenda mundësive afër shtratit , përveç nëse lëngjet duhet të jenë të kufizuara për shkak të një çrregullimi. Familja dhe anëtarët e stafit duhet të inkurajojnë njerëzit të pinë duke u ofruar rregullisht diçka për të pirë.

Nëse njerëzit nuk mund të marrin ushqim me gojë, një lëng që përmban lëndë ushqyese mund të jepet përmes një tubi të futur në stomak (tubi që ushqehet përmes hundës ose përmes një vrimë të vogël në murin e barkut) ose, më rrallë, një venë (ushqyerja intravenoze).

Një ushqim i tillë mund të jetë i nevojshëm për një kohë të shkurtër derisa njerëzit të mund të hanë me siguri ushqim të mjaftueshëm nga goja.