MENU
klinika

Historia e Belës

“Nuk do ta ndryshoja kurrë jetën time”

19.08.2019 - 19:25

Imagjinoni jetën tuaj si një slitë rrotullimi: ngazëllimi i ngjitjes në majë dhe ndjenja e tmerrshme kur rrotat e slitave rrëzohen me shpejtësinë e rrufesë.

Kështu ishte jeta për Belës, kur ajo u diagnostikua me çrregullim bipolar në moshën 23 vjeç.

Shkallët e larta dhe uljet e skajshme që ajo ndjeu ishin simptomat e sëmundjes, të cilën ajo tani menaxhon me ilaçe.

Ndonjëherë, ajo ndihej energjike dhe në krye të botës. Ajo e bindi veten se i duheshin vetëm katër orë gjumë.

“Jeta ime ka më shumë qëllim duke ndihmuar njerëzit e tjerë. Unë nuk do ta ndryshoja atë”– thotë Bela.

“Mendja ime gjithnjë po garonte si një video me avancim të shpejtë”, kujton ajo.

Në atë kohë ra në një depresion të thellë.

“Ju kënaqeni duke u ngjitur aq shumë në mëndime sa të dilni mbi re dhe të qëndroni atje derisa mendimet tuaja të kthehen në realitet,” thotë Bela.

“Por atëherë, ti bie nga retë në një vrimë të thellë, të errët”.

Në të 20-at e saj, Bela u shtrua në spital dy herë për shkak të manisë dhe një herë për një përpjekje vetëvrasjeje. Paqëndrueshmëria dhe depresioni i saj i humorit e bënin të vështirë të mbash një punë të qëndrueshme, por Bela ishte me fat. Ajo punoi për biznesin e saj familjar dhe ishte në gjendje të merrte mbështetje kur i duhej.

Që atëherë, qëndrueshmëria e të jetuarit pranë familjes, këshillimi profesional dhe mjekimi e kanë ndihmuar atë të menaxhojë sëmundjen.

Vëllezërit e motrat e Belës dhe shumë të tjerë në familjen e saj u testuan gjithashtu për çrregullimin bipolar.

Sot, Bela ndan historinë e saj me të tjerët.

Hapja e saj u jep të tjerëve me sëmundje mendore mbështetjen që u nevojiten për të marrë këshillim dhe mjekim.

“Jeta ime ka më shumë qëllim duke ndihmuar njerëzit e tjerë. Unë nuk do ta ndryshoja atë”, thotë ajo.

Nëse njihni dikë që mund të vuajë nga sëmundje mendore, Bela ju këshillon të keni kujdes nga ajo që mund të kalojë ai person.

“Në vend që të thoni: Si jeni? “, provoni të thoni: “Hej, dukesh shumë mirë !” thotë Bela.