MENU
klinika

Lexoni çfarë thonë studiuesit

Omega-3 për problemet e syrit?

26.08.2019 - 14:33

Penny A. Asbell, drejtoi një studim për të parë nëse shtesat e acidit yndyror omega-3 ndihmojnë vërtet në tharjen e syve.

Ajo ka treguar përvojë dhe punën e saj rreth studimit.

  • Pse keni studiuar omega-3 dhe sy të thatë?

Shumë njerëz – si profesionistë mjekësorë, ashtu edhe publiku – janë të interesuar për shtesat e vajit omega-3. Ata dëgjojnë se si bëjnë gjëra të mëdha për shumë kushte. Në kohën kur vendosëm ta bënim këtë studim, omega-3 ishte duke u provuar si diçka që mund të ndihmojë në trajtimin e sëmundjes së syve të thatë.

Si akademik dhe okulist [doktor i syrit], lexova gjithçka munda për këtë, por nuk kishte pasur shumë hulumtime. Dhe informacioni në dispozicion nuk ishte shumë i mirë. Kjo është kur vendosa të bëj një provë klinike dhe të zbuloj nëse është e dobishme për sëmundjen e syve të thatë.

  • Cilat ishin rezultatet?

Studimi ynë nuk mbështet përdorimin e shtesave omega-3 për pacientët me sëmundje mesatare deri te rëndë të syrit të thatë.

Ne zbuluam se pacientët që morën 3,000 mg omega-3 për 12 muaj nuk ishin dukshëm më të mirë se pacientët që morën një kurë me vaj ulliri.

  • Cfarë studimi tjetër po vazhdon?

Shumë studiues duan të dinë se çfarë shkakton sëmundje të thatë të syve. Dhe të shohim nëse gabimisht po vendosim shumë njerëz me sy të thatë në një grup, kur ekzistojnë me të vërtetë kategori të ndryshme që do të përfitonin nga trajtime të ndryshme.

Analogjia që unë përdor është se është si artriti. Njerëzit me artrit reumatoid nuk trajtohen në të njëjtën mënyrë siç trajtojnë ata me osteoartrit.

Ata të dy kanë dhimbje të përbashkët, por ne i trajtojmë ata shumë ndryshe sepse e dimë se ata kanë arsye të ndryshme për atë dhimbje.

  • Shumë njerëz që kanë sy të thatë vetë-trajtohen me pika në sy, para se të shohin një mjek sysh. A është kjo një ide e mirë?

Kjo varet.

Kur shkoni te mjeku i syrit, ai shikon shumë gjëra. Mjeku kërkon glaukomën, kataraktet, ndryshimet që lidhen me diabetin, presionin e gjakut dhe më shumë.

Një mjek syri mund t’ju ndihmojë të mësoni nëse keni ndonjë nga këto probleme. Të dhënat sugjerojnë që një nga arsyet më të mëdha që njerëzit shkojnë te mjeku i syve është prania e sëmundjes së syve të thatë. Ata duan të pakësojnë dhimbjen që po përjetojnë.

Lubrifikantët – siç janë lotët artificiale, xhel dhe vajrat – janë të disponueshëm në farmaci . Pra, shumë njerëz e vetë-trajtojnë. Mjekët e syrit zakonisht shohin njerëz kur trajtimet pa recetë nuk po funksionojnë mirë.

Përveç studimit, po bëhen hulumtime të tjera kërkimore që lidhen me sytë e thatë.

  • Këtu janë disa:

Disa njerëz me sy të thatë kanë nivele të ulëta të proteinave lacritin në lotët e tyre. Një formë e proteinës është zhvilluar në pikat e syrit për testimin fillestar si një trajtim i mundshëm.

Hulumtimi në fazën e hershme po eksploron rolin e qelizave burimore. Një ditë, qelizat vetanake të një pacienti mund të përdoren për të zhvilluar qeliza burimore që më pas mund të përdoren për të rindërtuar ose zëvendësuar gjëndrat lacrimale që prodhojnë lot.

Meqenëse nervat e kornesë (nervat e lidhur me shtresën më të jashtme të syrit) zvogëlohen në sy të thatë, një tjetër qëllim studimi është të krijoni mënyra për të promovuar rrritjen e tyre.

Ata gjithashtu mund të ndihmojnë njerëzit që vuajnë nga syri i thatë pas operacionit me lazer të kornesë.