Një kalori është një masë e energjisë. Ushqimet kanë kalori.
Kjo do të thotë, ushqimet furnizojnë trupin me energji, e cila lëshohet kur ushqimet prishen gjatë tretjes. Energjia u mundëson qelizave të kryejnë të gjitha funksionet e tyre, përfshirë proteinat e ndërtimit dhe substancat e tjera të nevojshme nga trupi. Energjia mund të përdoret menjëherë ose të ruhet për përdorim më vonë.
Ushqimet mund të mos përvetësohen plotësisht. Në raste të tilla, trupi mund të mos jetë në gjendje të përdorë të gjitha kaloritë në ushqime si energji.
Kur furnizimi i energjisë – numri i kalorive të konsumuara në ushqime – tejkalon nevojat e menjëhershme të trupit, trupi ruan energjinë e tepërt. Shumica e energjisë së tepërt ruhet si yndyrë.
Disa ruhen si karbohidrate, zakonisht në mëlçi dhe muskuj. Si rezultat, fitohet pesha. Një tepricë prej vetëm 200 kalorive në ditë për 10 ditë ka të ngjarë të rezultojë në një shtim në peshë gati 1/2 kg, kryesisht si yndyrë. Sidoqoftë, fitimi mund të jetë pak më shumë ose më pak.
- A e dini se …
Pas humbjes së disa kilogramëve të parë, humbja e peshës ngadalësohet kur trupi ka djegur të gjitha karbohidratet e tij të depozituara dhe fillon të digjet yndyra e ruajtur.
Kur harxhohen shumë pak kalori për nevojat e trupit, trupi fillon të përdor karbohidrate të ruajtura në mëlçi dhe muskuj. Për shkak se trupi mobilizon karbohidratet e depozituara shpejt dhe për shkak se uji zakonisht ekskretohet pasi karbohidratet mobilizohen, humbja e peshës tenton të jetë e shpejtë fillimisht.
Sidoqoftë, sasia e vogël e karbohidrateve të depozituara siguron energji vetëm për një kohë të shkurtër. Pastaj, trupi përdor yndyrën e ruajtur. Për shkak se yndyra përmban më shumë energji për kg, humbja e peshës është më e ngadaltë pasi trupi përdor yndyrën për energji. Sidoqoftë, sasia e yndyrës së ruajtur është shumë më e madhe dhe në shumicën e njerëzve mund të sigurojë energji për një kohë të gjatë.
Vetëm gjatë mungesës së zgjatur, të rëndë të energjisë, trupi prish proteina. Nëse njerëzit e ushqyer normalisht përjetojnë uri totale (kur nuk konsumohet ushqim), vdekja ndodh në 8 deri në 12 javë.
- Si maten kaloritë në ushqime?
Etiketat e ushqimit përmbajnë numrin e kalorive për shërbim. Por si përcaktohet ky numër? Përgjigja është çuditërisht e thjeshtë: Ushqimi digjet. Një mostër e ushqimit vendoset në një dhomë të izoluar, të mbushur me oksigjen, e cila është e rrethuar me ujë.
Kjo dhomë është quajtur kalorimetri i bombës. Mostra është djegur plotësisht. Nxehtësia nga djegia rrit temperaturën e ujit, i cili matet dhe tregon numrin e kalorive në ushqim. Për shembull, nëse temperatura e ujit rritet për 20 gradë, ushqimi përmban 20 kalori. Kjo metodë e matjes së kalorive quhet kalorimetri e drejtpërdrejtë.
Kërkesat për energji ndryshojnë dukshëm nga rreth 1.000 në më shumë se 4,000 kalori në ditë në varësi të moshës, gjinisë, peshës, aktivitetit fizik, çrregullimeve të pranishme dhe shkallës në të cilën njerëzit djegin kalori (shkalla metabolike). Sidoqoftë, në përgjithësi, numri i kalorive të nevojshme në ditë për të ruajtur peshën e trupit është gati
-Për fëmijët e vegjël: 1.000 deri 1.800;
-Për fëmijët dhe adoleshentët më të vjetër: 1.200 deri në 3.200;
-Për të rriturit: 1.600 deri 3000;
Numri i kalorive të nevojshme rritet ndërsa niveli i aktivitetit rritet, dhe në përgjithësi, djemtë dhe burrat kanë nevojë për më shumë kalori sesa vajzat dhe gratë.
Këto llogari të kalorive janë vetëm udhëzime të përgjithshme, pjesërisht sepse nevojat e trupit ndryshojnë në varësi të aktivitetit të tij në çdo kohë të veçantë.
Gjithashtu, ndarja e konsumit të kalorive për një periudhë 24-orëshe (marrja ditore) është arbitrare.
Për shkak se më pak se 10% e njerëzve marrin aq aktivitet fizik siç rekomandohet, ata kanë tendencë të kenë nevojë për më pak kalori sesa ato të listuara më lart për njerëzit aktiv.
Aktiviteti energjik, veçanërisht ushtrimi aerob, rrit nevojat në mënyrë të konsiderueshme, dhe mungesa e aktivitetit zvogëlon nevojat.