MENU
klinika

Çfarë duhet të dini dhe si të mbroheni?

Rreziku i zhvillimit të infeksioneve në spitale

19.08.2019 - 19:35

Njerëzit që pranohen në spital janë në rrezik për të marrë një infeksion atje. Infeksione të tilla quhen infeksione nosokomiale.

Rreth 4-5% e njerëzve që janë shtruar në spital marrin një infeksion nosocomial.

Rreziku i infeksionit është më i lartë për:

Foshnjat;

Njerëz të moshuar;

Njerëzit me një sistem të dobësuar imunitar;

Infeksionet nozokomiale mund të shkaktohen nga bakteret ose kërpudhat. Infeksionet bakteriale dhe kërpudhore mund të jenë të rrezikshme dhe vdekjeprurëse.

Organizmat që fitohen në spitale shpesh janë rezistent ndaj shumë antibiotikëve të zakonshëm. Përdorimi i shpeshtë i antibiotikëve në spitale inkurajon llojet rezistente të zhvillohen.

Infeksionet e marra nga spitali përfshijnë pneumoni, infeksione të traktit urinar, infeksion të prerjeve kirurgjikale dhe infeksione të gjakut.

  • Infeksione të mushkërive

Njerëzit që qëndrojnë në shtrat nuk përdorin mushkëritë e tyre aq shumë, dhe muskujt që kontrollojnë frymëmarrjen mund të dobësohen. Atëherë, frymëmarrja e thellë mund të bëhet e vështirë, dhe nëse mukoza grumbullohet në rrugët e frymëmarrjes, njerëzit mund të mos jenë në gjendje të kolliten me forcë sa duhet për të pastruar mukozën jashtë. Kur mukozat grumbullohen, bakteret nuk mund të pastrohen nga rrugët e frymëmarrjes shumë mirë, dhe pneumonia mund të zhvillohet.

  • Rreziku i infeksioneve të mushkërive rritet me sa vijon:

Përdorimi i një ventilatori për oksogjen , i cili e bën rrezikun shumë të lartë;

Duke pasur më parë trajtim me antibiotikë;

Kanë çrregullime të tjera, të tilla si zemra, mushkëritë, mëlçia ose çrregullimet e veshkave;

kolana e librave

Duke qenë më të vjetër se 70 vjeç;

Të jetosh në një shtëpi pleqsh;

Duke pasur një operacion abdominal ose gjoksi;

Marrja e ilaçeve të caktuara siç janë frenuesit e pompës proton, të cilat zvogëlojnë acidin në stomak;

Ushtrime të thellë të frymëmarrjes dhe kollitjes mund të ndihmojnë në parandalimin e infeksioneve të mushkërive. Këto ushtrime mund të ndihmojnë mbajtjen e mushkërive të hapura dhe parandalimin e dobësimit të muskujve të frymëmarrjes.

  • Infeksione të traktit urinar

Ndonjëherë njerëzit në spital kanë një tub kullimi të vendosur në fshikëzën e tyre (kateteri urinar). Një kateter mund të futet kur mjekët duhet të monitorojnë nga afër se sa shumë urinë prodhojnë njerëzit – për shembull, tek ata që janë me sëmundje kritike. Në të kaluarën, mjekët vendosnin katetera urinare te njerëzit që ishin të pavullnetshëm. Sidoqoftë, kateterët rrisin ndjeshëm rrezikun e një infeksioni të traktit urinar, sepse ato e bëjnë të lehtë që bakteret të hyjnë në fshikëz.

Kështu, për të parandaluar infeksionet e traktit urinar, mjekët përpiqen t’i përdorin këto kateter sa më rrallë që të jetë e mundur. Kur përdoren kateterët, ato duhet të pastrohen me kujdes dhe të ekzaminohen rregullisht. Nëse njerëzit janë të paqëndrueshëm, pelenat që ndryshohen aq shpesh sa duhet, janë një zgjedhje më e mirë sesa një kateter urinar.

Dializa ne Spitalin e Shkodres
Dializa ne Spitalin e Shkodres
  • Parandalimi i infeksioneve të fituara nga spitali

Masat e përgjithshme që punonjësit e spitalit përdorin për të ndihmuar në parandalimin e infeksioneve të fituara nga spitali përfshijnë si më poshtë:

Larja e shpeshtë e duarve;

Përdorimi i shpeshtë i sanitizuesve të dorës me bazë alkooli;

Përdorimi i veshjeve mbrojtëse siç janë dorezat dhe fustanet kur bëhen procedurat;

Për të parandaluar zhvillimin e baktereve rezistente, shumë spitale kanë programe për të kufizuar përdorimin e antibiotikëve në mënyrë që vetëm njerëzit me infeksione të provuara t’i marrin ato.

Gjithashtu, shumë spitale kufizojnë përdorimin e antibiotikëve më të rinj dhe më të fuqishëm për të parandaluar zhvillimin e rezistencës.